300-годишен дъб в Каблешково вече попада в списъка на защитените вековни дървета

Автор: "PoligrafF" , от 14.03.2019 0
Дървото е в много добро състояние, ограждат го с ограда.

300-годишен летен дъб /Quercus robur L/ на територията на община Поморие попадна в списъка на защитените вековни дървета по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. По предложение на кмета на град Каблешково - Елена Бояджиева, Министерството на околната среда и водите инициира проверка, на която служители на РИОСВ – Бургас и представители на общинска администрация установиха координатите, приблизителната възраст и размерите на достолепното растение.

Летният дъб е в много добро физиологично състояние, височината му е 17.5 метра, а красивата му корона – развита и силно разклонена. Стъблото е с внушителна обиколка от 3.6 метра, без наранявания, хралупи и белези за заболявания. Намира се в местност Шаменлика, на едно от най-предпочитаните кътчета за излети, в близост до чешма и заслон, до който се стига по стабилизиран горски път.

Предстои дървото да бъде обозначено и оградено с ниска дървена ограда.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или