Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Акве Калиде посреща първите си туристи това лято

Акве Калиде посреща първите си туристи това лято

Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Акве Калиде ще е готова да посреща туристи още това лято. Сградата е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната й визия. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Идеята на Община Бургас е целият културно-исторически обект да се превърне в модерен културно-туристически център.

Банята на Сюлейман Великолепни вархеологическия комплекс Акве Калиде ще е готова да посреща туристи още това лято. Сградата е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната й визия. Облицована е с мрамор ихарактерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено ихудожествено осветление. Идеята на Община Бургас е целияткултурно-исторически обект да се превърне в модерен културно-туристически център.

Над античнитеразкопки се изграждат модерни пасарелки, по които туристите да преминават. В процесна работа е изграждането на малък амфитеатър със стъклен под, който еразположен точно пред банята на Сюлейман. Вътре в самата сграда, която ще бъдепревърната в музей, посетителите ще могат да гледат 25-минутен филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той ще повежда туриститена една виртуална разходка във времето от траките и легендата за Свещения изворна трите нимфи-изцелителки,през римската епоха - довремето на Сюлейман Великолепни. 

Община Бургас има цялостна концепция заекспозиция на всички артефакти от АквeКалиде пред местните жители и туристите. Поетапно след археологическите разкопки стартирареставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.Самата работа по обекта включва триетапа, първият от които вече е завършен - това е работата по банята.

В момента тече вторият етап, в който се изграждаинфраструктура за достъп доархеологическите ценности. След направено хидрогеоложко проучване предстои дабъде отводнена частта от древния басейн, за да се разкрият напълно красотите надревната археология.На следващ етап се предвиждапространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъдеблагоустроено.

 

Там ще имамногофункционалнапостройка, заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има ощеинформационен център, зала за презентации и кафене. След това ще стартираизграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня стопъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейнатаекспозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде - златни монети,медицински инструменти, пособия за баня.Ще бъдат поставени указателни табелки ивизуализации на всички обекти в архитектурния резерват.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега