Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Арт птици от метал и тръстика за Фестивала на солта в Бургас

Арт птици от метал и тръстика за Фестивала на солта в Бургас

От днес до деня на Фестивала на солта – 23 август в алпинеума на градинката до хотел България и в тази до фонтана на паметника „Альоша“ могат да се видят „кацнали“ три странни и артистични птици.

От днес до деня на Фестивала на солта – 23 август в алпинеума на градинката до хотел България и в тази до фонтана на паметника „Альоша“ могат да се видят „кацнали“ три странни и артистични птици.  Елегантните им метални тела и разперени крила създават усещането за полет, но грубата тръстика показва естествената им връзка с езерата като място за живот, хранене и размножаване.

След краткото си гостуване в центъра на Бургас, металните птици ще намерят своя по-естествен дом директно на дигите на Атанасовско езеро, където ще бъдат монтирани по време на Фестивала на солта. Измислени са и са изработени са от двама сценографи от Пловдив и Бургас – Димитър и Станила Воденичарови, а тръстиковите им оперения са доставени директно от Атанасовско езеро и са сплетени от местния рибар Руси Тодоров. 

От проект „Солта на живота“ се надяват да провокират интереса на бургазлии и гости на града и да ги приканят да се включат във Фестивала на солта, който ще се проведе за пръв път на брега на лагуната Атанасовско езеро – до басейните с лугата и калта и в производственото хале на Южните солници.

Фестивалът е еднодневен (ще се случи само в петък на 23 август), но затова пък е много разнообразен. Участниците ще имат възможност да опитат какво е да си солничар за един ден, как се добива солта, да научат ползите и приложенията на най-важния продукт на Атанасовско езеро – солта, както и да разберат каква е връзката между солодобива и птиците. Ателие за себепознание „Солта на живота“, шоу на кайт сърфисти, арт занимания за деца са само част от подготвените забавления. Ще има базар на солни продукти, мазане с кал, конкурс Мис и Мистър „Солена кал“, решетка на солта, о-каляни лица и т.н.

Фестивалният ден ще приключи по тъмно с концерт между лугата и морето на реге групата „Мерудия“. Организаторите призовават гостите на фестивала да помогнат да се намали въглеродния отпечатък на събитието и да дойдат с велосипед, пеша, по море и само в краен случай с автомобил.  Всички са добре дошли, особено ако са заредени с добро настроение и са отворени за нови преживявания на открито.

Проект „Солта на живота“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансиран е от Програма LIFE+ на Европейския съюз. Екипът благодари за съдействието на Община Бургас, която разреши тръстиковите птици да гостуват 10 дни в градинките на града.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега