Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП - Бургас: Вдигането на автомобилния данък няма да подобри чистотата на въздуха

БСП - Бургас: Вдигането на автомобилния данък няма да подобри чистотата на въздуха

"Едва ли някои от собствениците на стари коли не желае да си закупи нов автомобил, но доходите му не го позволяват".

Вдигането на автомобилния данък няма да подобри чистотата на въздуха. Това мнение изразиха общинските съветници от групата на БСП. В официална позиция те изразяват мнение, че това ще натовари излишно гражданите с ограничени финансови средства.

Ето и пълният текст на позицията*:

"Обосновката за вдигане на данъка за МПС, които са на повече години и са със завишени екологични норми, не е достатъчна . Ние, като партия, подкрепяме всичко, което води до подобряване на екологичната обстановка в града и държавата. Изцяло подкрепяме политиката на Европейския съюз, за да гарантираме бъдещето на следващите поколения.

В същото време, като социална партия, не можем да подкрепим увеличаване на данъците именно за гражданите, които не разполагат с доходи да заменят своите автомобили. А те притежават повече от 65% от автомобилния парк на общината.

Екологична политика с неясен ефект срещу социално неприемливо увеличение на данъците! С предлаганите промени в наредбата считаме, че поставените цели няма да бъдат постигнати, а именно:

1.     Няма да постигнем ограничаване на използването на посочените моторни превозни средства и оттам намаляване на вредните емисии във въздуха. Водачите на посочените автомобили няма да ограничат използването им за това, че данъкът на същите ще се увеличи.

2.     Вдигането на данъка на посочените автомобили няма да стимулира собствениците на същите да си закупят нови, защото при тях не е въпрос на желание, а на възможности. Едва ли някои от тези собственици не желае да си закупи нов автомобил, но доходите му не го позволяват.

Според нас единственият безспорен ефект от това предложение ще е над 500 хил. лв. повече в бюджета на Община Бургас.

Ако все пак мнозинството в Общинския съвет реши да натовари гражданите с допълнителни данъци за МПС, ние предлагаме получените средства да се изразходят за оптимизиране на трафика на по–натоварените кръстовища, което ще доведе несъмнено до намаляване на вредните емисии във въздуха. За пример ще дадем кръстовището на бул. „Сан Стефано“ и ул. „Одрин“, на което се чака 120 секунди за зелен сигнал и за което искаме намиране на решение повече от една година. Като даваме за пример най – натовареното кръстовище в страната - това в София на „Орлов мост”, на което се чака най – много 56 секунди."


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса (бел.ред.)

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега