Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вместо рушвети, катаджии да получават процент от наложените глоби?

Вместо рушвети, катаджии да получават процент от наложените глоби?

Процент от всяка наложена на пътя глоба да отива в джоба на пътния полицай, който е констатирал нарушението. Това предлага председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев като мярка срещу корупцията.

Народният представител смята, че тази практика би била успешна както в борбата с рушветите на пътя, така и за затягането на контрола по пътищата у нас. Друг проблем е ниската събираемост, която към момента е едва 30%, коментира още Ананиев в ефира на БНР. Предвиждат се и по-драстични мерки за борба с неплатените актове към КАТ.

"По този начин, ако водачът има неплатена глоба, той няма да може да мине преглед или да си плати застраховката. По този начин той ще трябва да се поинтересува от глобата си и да я плати, за да бъде изряден", коментира още Ананиев.

"Предложението, което направих пред МВР, е да обърнем модела на събиране - вместо полицията да търси нарушителите, за да им връчи постановленията, нека нарушителите да търсят полицията. Това е възможно, ако обвържем задължителните годишни компоненти за всеки шофьор - годишна застраховка "Гражданска отговорност" и годишните технически прегледи с глобите", разясни депутатът.

Сред промените е и стикерът с удивителен знак, който да информира останалите водачи на пътя, че зад волана стои шофьор с по-малко от 1 или 2 години опит. На първо четене в Закона за движение по пътищата бе прието младите шофьори да са с 2/3 от максималните точки, а допустимият алкохол за тях да е - 0,2 промила, припомня "Дарик". Сега обаче влиза предложение максимално разрешената скорост по автомагистрала за тях от 140 км/ч да падне на 120 км/ч.

Освен това от 00.00 и 6.00 ч. новите водачи да имат право да шофират само в присъствието на придружител с поне 3-годишен стаж зад волана. Автомобилите, които управляват пък, да са с до 75 кW (около 100 к.с.), които са най-масовите автомобили по статистика на МВР за 2014 и 2015 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега