Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Грипна епидемия затвори училищата в Бургас, но не всички

Част ли са бургаските квартали от града?
Грипна епидемия затвори училищата в Бургас, но не всички

Във връзка с високия брой лица, заболели от грип, на 17-ти януари бе обявена грипна епидемия на територията на град Бургас. В изричната заповед на кмета на Общината – Димитър Николов, бе отбелязано, че една от задължителните мерки е преустановяването на учебните занятия в дните до 22-ри януари „в училищата на територията на град Бургас“. Проверка на PoligrafF.net показа, че тази заповед не важи за учебните заведения в кварталите. Притеснени родители се обърнаха към нас с въпросите защо в настоящата ситуация децата им продължават да ходят на училище и не са ли кварталите част от „територията на град Бургас“.

Във връзка с високия брой лица, заболели от грип, на17-ти януари бе обявена грипна епидемия на територията на град Бургас. Визричната заповед на кмета на Общината – Димитър Николов, бе отбелязано, чеедна от задължителните мерки е преустановяването на учебните занятия в дните до22-ри януари „в училищата на територията на град Бургас“. Проверка на PoligrafF.net показа, че тазизаповед не важи за учебните заведения в кварталите. Притеснени родители сеобърнаха към нас с въпросите защо в настоящата ситуация децата им продължаватда ходят на училище и не са ли кварталите част от „територията на град Бургас“.

„Пълно безумие е днес да изпращам детето си на училищепри наличието на грипна епидемия в града. Нима „Сарафово“ не е част от Бургас?Не е редно да се обявява, че децата от Бургас излизат във ваканция, авсъщност  това да не важи за учениците откварталите на града“, коментира майка на ученик от кв. „Сарафово“.

Всъщност се оказва, че от Регионалния инспекторат пообразованието е разпратено писмо до директорите на училищата в града, в коетосе уточнява, че заповедта не важи за „кварталите на града и съставнитеселища на община Бургас“, но без информацията да достигне до широката общественост.

Г-н Георги Даутев, началник на РИОБургас, ни обясни, че заповедта е резултат от решението на Регионалния щаб заборба с грип и ОРЗ, който събира и обработва данните за заболеваемостта вобластта и въз основа на тези резултати взема решение къде да бъде обявенагрипна ваканция. По думите му, в кварталите и съставните селища заболеваемосттабила ниска и вероятно това е причината те да бъдат изключени от заповедта.

Въпросният Регионален щаб за борба с грип и ОРЗ се състоиот 12 члена с председател зам.-областният управител на Бургас - Евгени Врабчев.В щаба влизали още представители на РЗИ, МБАЛ, РЗОК, Община Бургас, РИО и т.н.Последната дума, обаче, имали от Регионалната здравна инспекция, където сеосъществява следенето на заболеваемостта в областта.

Екипът ни не успя да открие директора на РЗИ – ГеоргиПаздеров, тъй като той е в отпуска. От Инспекцията обаче ни обясниха, чезаповедта не важала, понеже било необходимо повече от 30% от децата даотсъстват поради грипни заболявания, за да се обяви грипна ваканция.

По информация от РИО, в Долно Езерово имало 0,7%заболеваемост, а в Българово – 2%. В разговор с наш репортер, д-р Павлова отРЗИ поясни, че в инспекцията следят постоянното развитие на епидемията поучилищата и са в пълна готовност да променят броя на училищата в грипнаваканция. Днес например, с. Равнец също ще обяви грипна епидемия, тъй катопроцентът на заболелите е превишил 30%. Практиката при грипна епидемия е училищата да следят за отсъстващите по болест деца и своевременно да информират РИО и РЗИ, ако процентът се увеличи и/или надмине 30, обясни още д-р Павлова. Точно такъв бил и случаят със с. Равнец.

В останалите населени места и кварталите обаче учебнатапрограма нямало да претърпи промени, тъй като заболелите от грип деца билисравнително малко. Обяснението е, че кварталите са чисто географски отдалечениот централната част на града, децата не пътували и досега им със заразата билминимален. Поради това, опасност засега нямало.

Защо обаче тази подробност не бе отбелязана в общинскатазаповед? Този въпрос отправихме към Веселина Таралова - директор на дирекция"Образование и демографски въпроси". Тя преди всичко се извини занастъпилото объркване, след което обясни, че в информацията към общественосттатова в действителност не е отбелязано.

Администрацията обаче направила необходимото, за даинформира учебните заведения за изключението. По думите й, общината активнокомуникира с останалите членове на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ.Пояснението към заповедта вече било разгласено, така че да се изчистятнедоразуменията.

От РИО научихме още, че следващото заседание на Регионалниящаб за борба с грип и ОРЗ ще се проведе в сряда сутринта. Тогава ще се вземерешението дали срокът на грипната епидемия ще бъде удължен, или тя ще бъдепрекратена. В първия случай, специалистите щели да решат какви мерки ще сепредприемат и кои населени места ще засягат те.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега