Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутати приеха по-ниска глоба при преминаване на червено

Депутати приеха по-ниска глоба при преминаване на червено

Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека.

Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека. Това записаха вчера депутатите от транспортната парламентарна комисия в окончателния вариант на промените в Закона за движение по пътищата. Очаква се до две седмици те да бъдат гласувани на второ четене и в пленарната зала. Припомняме, че през май народните представители гласуваха на първо четене, глобата да е 200 лева и лишаване от право да шофира за месец.  

Вчера отпадна и предложението КАТ да отнема книжката за 1 месец, както и при повторно нарушение джигитите да олекват с 400 лв. и да се прощават с нея за 3 месеца. Вместо това повторният акт ще е 200 лв. и ще е придружен с „изгаряне” на свидетелството само за месец.  Законотворците смъкнаха и други санкции спрямо първоначалния им вариант. Вместо с 500 лева водачите паркирали на инвалидно място ще бъдат глобявани само с 200 лева. Мотивът е, че трябва да се съобразят с размера на останалите глоби в закона.  

Народните избраници приеха предложението да се спират от движение колите на собственици, които ги управляват с алкохол в кръвта над 0,5 промила или не разполагат с валидна шофьорска книжка. Същото наказание ще им се налага, ако са преотстъпили возилото си на водач, който е извършил тези нарушения. Вместо обаче автомобилите да бъдат вдигани на трупчета за поне 15 дни, депутатите се отказаха от този праг за наказанието и записаха, че талонът на автомобила ще се отнема за срок до 1 месец.

Депутатите решиха още почерпените джигити да останат без книжките си от 6 до 12 месеца. Сега наказанието варира от 1 до 12 месеца в зависимост дали шофьорът е начинаещ или пък превозва опасен товар. Глобата вместо от 200 до 600 лв. също се уеднаквява за всички, като става от 500 лв. до 1000 лв. Депутатите отстъпиха и от задължаването на велосипедистите да носят по всяко време светлоотразителна жилетка. Те ще трябва да се съобразяват с това изискване, когато се движат по тъмно, при намалена видимост или извън населено място.

Вместо по 10 лв. пешеходците ще олекват вече от 20 до 50 лв. в зависимост от провинението. Най-тежката санкция ще се налага при прескачане на мантинели, пресичане на червено или пренебрегване на командите на регулировчика, решиха вчера депутатите от транспортната комисия в НС. Преди дни комисията реши да караме с включени фарове целогодишно, вместо както сега само през зимата.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега