Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Код "Книга": Chitatelite - te da sa zhivi!

Код "Книга": Chitatelite - te da sa zhivi!

„Под игото“ на... „шльокавица“.

В навечерието на 24-и май едно българско издателство стартираблаготворителна инициатива. Тя включва реализирането на един от най-знаковитебългарски романи – „Под игото“ на... „шльокавица“. Проектът е замислен катодемонстрация против „затриването“ на българския език и писането на латиница. Завсяка продадена бройка, от Издателство "Жанет 45" ще даряват по две български книги на училищаи читалища в страната.

От издателството споделят, че целта на кампанията е да покаже, че„употребата на шльокавица е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни иза българската култура“. Съвсем естествено, томчето предизвика бурни реакции всоциалните мрежи и медиите.

В най-голямата читателска група във „Facebook“ събитието бързо се превърна в основна тема наразговор и постовете започнаха да се нижат един след друг. Някои поздравявахаиздателството за куража и изобретателността, а други осъждаха посегателствотовърху един от най-свещените текстове в българската литература.

В действителност изборът на произведение е спорен, но и много символичен.Именно Иван Вазов се смята за един от най-големите защитници на родната ни реч,с неговата борба срещу чуждиците и автентичния език в произведенията му, честонеразбираем за съвременното поколение. В това отношение посланието на издателитенаистина получава дълбок смисъл.

Паралелно с това обаче благотворителната инициатива е и чудесен маркетинговтрик, в навечерието на книжния празник и най-голямото книжно изложение загодината – Пролетния базар в столицата. Инвестицията в тираж от 500 бройки, всякаот които на цена от 10,00 лева, няма да реализира сериозна печалба, още повечепредвид благотворителната цел. Кампанията обаче бързо популяризира самотоиздателство, както и останалите книги от каталога му.

Но ако оставим цинизма на страна за миг, „Pod igoto“ наистина е явление, способно да събуди широка дискусия.Макар и резултатите от нея са доста съмнителни. Всъщност тези, които ще отидатдо книжарниците и ще купят книгата, тези които ще я коментират и обсъждат, тезикоито ще разберат и оценят или отрекат посланието ѝ, те не са точният обект накампанията. Те не са същите онези онлайн потребители, които пишат „zdr,kpr“ и оплакват „kletatamaika balgariq“.

Хората, които обсъждат кампанията в литературните форуми и групи, те поправило обикновено пишат на кирилица. И в повечето случаи са доста грамотни. Теходят по книжни премиери, имат карта за библиотеката, познават съвременнатабългарска литература и световната класика, отделят от семейния бюджет за книгии културни мероприятия. Те осъждат „шльокавицата“. Те вече се борят.

Онези, другите, които пълнят социалните мрежи с полуграмотни коментари налатиница, които под „пълен член“ разбират нещо не особено прилично, коитовиждат книгите като интериорен аксесоар и допринасят за черните статистики, теняма да разберат посланието. Или ще си кажат: „Qko“, може би дори ще купят книгата, но дали ще япрочетат, това е друг въпрос.

Въпреки това, подобни кампании все пак представляват лъч надежда, защото,превръщайки се в медийна сензация, те все пак достигат до голям брой хора. Идават тема за размисъл. Но най-вече – насочват фокуса на обществената дискусиявърху важните неща – културата, изкуството, стремежa към знания.

И ако трябва да перифразираме прочутия цитат от „Под игото“ – „читателите,читателите – те да са живи“. Макар и те да са вече в правия път, технитеразмисли по подобни теми могат да привлекат и други „към светлата страна“ . 


*Публикацията е част от най-новата рубрика на "PoligrafF'- Код "Книга"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега