Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха първата Смарт класна стая в Бургас

Откриха първата Смарт класна стая в Бургас

Днес откриха първата Смарт класна стая в бургаската Търговска гимназия. Тя е третата подобна зала в България, след тези в София и Пловдив. Проектът за нея е дело на съвместната работа между Samsung и Juniour Achievement България. Мисията на Смарт класната стая е да предложи един нов вид начин на преподаване, интегриращ модерните технологии в образователния процес.

Днес откриха първата Смарт класна стая в бургаскатаТърговска гимназия. Тя е третата подобна зала в България, след тези в София иПловдив. Проектът за нея е дело на съвместната работа между Samsung и Juniour Achievement България.Мисията на Смарт класната стая е да предложи един нов вид начин на преподаване,интегриращ модерните технологии в образователния процес.

В импровизираната церемония по откриване на модернатакласна стая взеха участие Крис Чънг, изпълнителен директор за България наSamsung Electronics, PRмениджърът  на компанията КристинаЩерева, Магданела Делинешева от и Juniour Achievement България  и директорът на гимназията – Павел Чепов.Специални гости бяха Евгени Врабче – зам.-областен управител на Бургас, Георги Даутев – началник на РИОБургас, КрасимирСтойчев – зам.-кмет по финансите, общинският съветник Жечо Станков, ученици и учители от гимназията и др.

Смарт класната стая е оборудвана със специализиран екран,ръководителски компютър, таблети с клавиатури за всеки ученик и интернет достъпза образователни нужди. Според авторите на проекта, децата не само присъстват всоциалните мрежи, но използват интернет и за откриване на необходимата иминформация, свързана с интересите им и образователните им програми.

Паралелно със Смарт класните стаи, проектът разработва ионлайн платформа, позволяваща всяко училище и всеки учител да се възползва отинтерактивните форми на преподаване, независимо от оборудването. В платформатаима възможност за изграждане на онлайн курсове и уроци, съчетаващи класически иинтерактивни образователни методи, използване на мултимедия и създаване напреподавателско и ученическо съдържание.

„Нашетопътешествие към дигитализирането на образованието не започва днес, то започна преди три години, когатоSamsung сключи споразумение с дигиталната коалиция. Открихме, че ако технологията бъде съчетана с образованието,резултатите са добри. Честоказваме, че децата са бъдещето на света. Нашата компания се е посветила на това да доведе бъдещето по-близо“, коментира КрисЧънг.

По последни данни, 91% от младежите между 15-17 години саактивни в интернет пространството. Изследвания показват, че те по-лесновъзприемат информацията, ако са в интерактивна среда. Именно това е целта имисията на Смарт класната стая – да предостави нови възможности за обучение иобразование. Противно на общественото мнение, учителите съвсем не „бягат“ оттази форма на преподаване. В това ни убеди директорът на Търговската гимназия –г-н Чепов.

„Нашата гимназия е едно от елитните учебни заведения вграда. Преподавателите ни с радост посрещнаха идеята и очакват с нетърпениеобученията. Няма колеги, които да нямат желание да се възползват от новатакласна стая и платформата. Даже се чудим как да направим графика“, коментирапред PoligrafF.net Чепов.

На въпрос дали е възможно масовото въвеждане наинтерактивното обучение в училищата у нас, той бе категоричен: „Не само евъзможно, но и вече се случва. Ние вече работим по отварянето на другиинтерактивни класни стаи, оборудвани с лаптопи и специални дъски. Същото сеслучва и в други училища.“Чепов заяви още, че в днешно време е препоръчително, доризадължително да се въвеждат подобни нови методи на преподаване. Той подчерта,че в гимназията се обучават бъдещите финансисти на България, а те със сигурносттрябва да бъдат технологично грамотни.

В рамките на откриването бе направена демонстрация натова как би протекъл един учебен час в Смарт класната стая. Осем от ученицитеот 11А клас показаха как ученето може да бъде приятно и дори забавно,включвайки се в урок по Интернет комуникация под ръководството на МагданелаДелинешева. Те усвоиха някои от правилата за общуване в мрежата, изпълнихазадача по намиране на информация в интернет и създаване на съдържание иполучиха първото си домашно – да създадат своя ефективен онлайн профил.

Според организаторите на проекта, интегрирането натехнологиите в образованието вече не е недостъпно за учебните заведения.Възможно е оборудването на стаи и с по-евтина техника, която обаче да спомогнена преподавателите да влязат в света на учениците си и да проговорят с тях на единезик.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега