Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха тигрови комари в Бургас, вземат спешни мерки

Откриха тигрови комари в Бургас, вземат спешни мерки

На 31 юли в Районната здравна инспекция в Бургас частни лица са донесли възрастни комари /имаго/ със съмнение за тигров комар от две места от Бургас - нотариална кантора и жилищна кооперация. След микроскопско наблюдение на морфологичните белези, биолог от РЗИ - Бургас определи пробите от имаго на комари като съмнителни за тигрови.


На 31 юли в Районната здравна инспекция в Бургас частни лица са донесли възрастни комари /имаго/ със съмнение за тигров комар от две места от Бургас - нотариална кантора и жилищна кооперация. След микроскопско наблюдение на морфологичните белези, биолог от РЗИ - Бургас определи пробите от имаго на комари като съмнителни за тигрови.

Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, който потвърди, че пробите са от тигров комар. Извършено е проучване на двата адреса, проведен мониторинг, чрез поставяне на специални капани на Световната здравна организация за улавяне на този вид комари. Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се открива и биотопа за развитие на ларвите му - застояла вода в канална шахта от гаражни клетки.

Находката от първия адрес е в процес на изследване от НЦЗПБ - София.По случая е информирана местната власт, с цел незабавни профилактични мерки за борба с този вектор, включващи ларвицидни и имагоцидни обработки в посочените терени и специфичните места на развитие на тяхната популация, с цел подържане на ниска численост на този вектор, съобщават още от РЗИ-Бургас.


Тигровият комар /Aedes albopictus/ е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид,който е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия,острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др.Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен сапричина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрезтранспортни средства: самолети, кораби, автобуси.

Горещи точки за внос и разпространениеса: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове супотребявани автомобилни гуми. Този вид е с подчертана екологична пластичност,като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ споследващо разширяване на засегнатите терени. Той е хралупен вид и се срещакато синантробен хабитат : всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки насаксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали.

Цикълът наразвитие му е по –различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично надповърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от0,6 см воден слой, за да се развият, храни се денонощно, като агресивно нападахора, бозайници, птици, земноводни и влечуги. Медицинското значение на тигровиякомар е, че той е вектор на около 22 арбовируса, най-вече причинители на заболявания- Денга, Чукунгуня, треска Западен Нил.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега