Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правната комисия на ЕП одобри новата директива за авторското право

Правната комисия на ЕП одобри новата директива за авторското право

Очаква се окончателното гласуване на директивата да се случи в края на тази или началото на следващата година.

Правната комисия на Европейския парламент одобри новата директива за авторското право, включително и спорните членове, които станаха повод за широка обществена дискусия. Проектът на новият текст бе подкрепен от 14 депутати. 9 гласуваха "против", а двама се въздържаха.

Основната цел на новата директива е "да осигури справедливо заплащане на творците и журналистите" в рамките на Европейския съюз, гласят мотивите към проекта. Новите текстове са ориентирани към динамичната онлайн среда, където в момента регулация почти липсва. Очаква се окончателното гласуване на директивата да се случи в края на тази или началото на следващата година.

Конфликт обаче се появи покрай член 13, например. Според него, всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание. Експерти от IT сферата оспориха легитимността му като изтъкнаха, че по този начин ботове ще решават кои материали нарушават авторското право.

"Липсата на обективност на машината рискува заличаване на съдържание, което не нарушава законите за авторското право. А това от своя страна е равностойно на цензура", смятат авторите на петиция срещу приемането на евродирективата. Подписката вече е подкрепена от близо 60 000 души.

Според тълкуванията в медийните среди и социалните мрежи, на практика новата директива няма да позволи на потребителите да качват видеоклип от събитие, например, ако за фон се чува песен, за която съответният потребител не е платил лично лиценз. Риск има и при споделяне на графични и текстови материали, макар разликата между цитат и плагиатство да е тънка, особено когато тя се оценява от автоматизирана система.

Евродепутатите категорично заявиха, че новите текстове ще бъдат изготвени така, че да не нарушават правото на свободно изразяване, да не налагат цензура и да не лишават потребителите от правото да споделят свободно информация. Притеснение имаше и за онлайн енциклопедиите и платформите с некомерсиална цел, като Уикипедия например, но от правната комисия увериха, че те няма да бъдат засегнати от новата евродиректива.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега