Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветниците от БСП се обявиха против поредното увеличение на местен данък

Съветниците от БСП се обявиха против поредното увеличение на местен данък

На утрешното редовно заседание на Общинския съвет на Бургас ще бъде разгледана докладна записка за увеличение на данъка върху даренията и безвъзмездното прехвърляне на имоти.

На утрешното редовно заседание на Общинския съвет на Бургас ще бъде разгледана докладна записка за увеличение на данъка върху даренията и безвъзмездното прехвърляне на имоти. Предложението е внесено от кмета Димитър Николов и предвижда скок с 0,5% на налога, който в момента е 2,5% от стойността на сделките за недвижимо имущество и покупко-продажбата на автомобили.

Таванът на този данък по закон е 3%. Целта на Общината е да увеличи приходите с 2 млн. лева, обясни общинският съветник от групата на БСП - Евгений Мосинов. Той посочи, че съветниците от левицата ще гласуват против докладната, като подчерта, че с колегите му не са съгласни нито с увеличението, нито с доводите в негова защита.

"Според кметството, това няма да навреди на бургазлии, тъй като този данък се плаща от купувача. Бургазлии не купуват ли имоти? Бургазлии не купуват ли коли? Този данък ще повлияе на бизнеса със строителството и търговията на недвижими имоти", коментира Мосинов.

По думите му, политиката на високи данъци в Бургас показва, че Общината не може да управлява добре бюджета си и признава, че проблем с недостиг на средства има. "Но за нас е по-добре да закърпим бюджета с по-добра финансова дисциплина, тъй като и в момента избягването на този закон е възможно с прехвърляне на занижени цени. Така ще изплашим инвеститорите", допълни Мосинов.

Той обърна внимание и на други проблеми с повишението, като лишаването от резерв с достигането на тавана, посочен в закона. Той изрази и опасение, че увеличението може да "уплаши инвеститорите" и по този начин да се навреди на икономиката в региона.

"Вече имаме 13 или 14 сесии на настоящия съвет. На пръстите на едната ми ръка се броят тези, на които не сме имали увеличение на данъци или такси. Тоест, това се превръща в политика на високи налози. Убеждават ни, че това не е повсеместен данък, но то кой местен данък е такъв?", коментира на свой ред Николай Тишев.

Той допълни, че това няма да подобри събираемостта на данъците и таксите в Общината, а вместо това ще внесе нова тежест за коректните платци и ще доведе до допълнителни опити за търсене на вратички - сключване на сделки за по-малки суми и т.н.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега