Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тръмп обяви, че САЩ се оттегля от Парижкото споразумение

Тръмп обяви, че САЩ се оттегля от Парижкото споразумение

Той описа най-мащабната екологична инициатива, обединила половината свят, като несправедлива спрямо американския бизнес.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттегля от Парижкото споразумение. Той описа най-мащабната екологична инициатива, обединила половината свят, като несправедлива спрямо американския бизнес.

"Парижкото споразумение ще навреди на нашата икономика, ще отслаби суверенитета ни и ще ни постави в неблагоприятно положение спрямо другите страни", заяви Тръмп пред журналисти. Припомняме Ви, че оттеглянето от екологичната инициатива бе едно от предизборните обещания на бизнесмена.

Близо 200 страни по света се включиха в глобалното споразумение, чиято цел е да ограничи повишаването на средната глобална температура значително под 2°С спрямо прединдустриалните нива, като се продължат усилията увеличението й да не надвишава 1,5°С. Историческият документ от Париж ще влезе в сила от 2021-ва година. Първоначално то бе подписано от експрезидентът на САЩ Барак Обама, но отхвърлено от приемника му Тръмп.

Решението на американския държавен глава предизвика широк обществен отзвук. Президентът на Франция Еманюел Макрон покани всички учени, инженери, предприемачи и активни граждани да се обърнат към страната му, да се присъединят към усилията на останалите подписали споразумението страни в търсене на реални решения на проблема с климатичните промени. Той завърши обръщението си с апела "Да направим планетата си отново велика", перифразирайки предизборния слоган на Тръмп ("Да направим Америка отново велика").

Същото направи и екоминистъра на Канада Катерин Маккена. Редица западноевропейски страни също реагираха негативно на решението на Тръмп. Към тях се присъединиха и редица големи американски компании, предава CNN. Шефът на Тесла Илон Мъск обяви, че се оттегля от Президентския съвет на САЩ заради решението на държавния глава. Примера му последва и изпълнителният директор на Дисни - Робърт Игър.

Шефът на Ейпъл Тим Кук също разкритикува решението на Тръмп и пое ангажимента компанията му да продължава да работи за борбата с климатичните промени. Същото направиха и от Майкрософт, Гугъл, Фейсбук, както дори и няколко петролни компании.

Неформална група от над 30 кметове, трима губернатори, 80 университетски председатели и над 100 компании обявиха, че ще се обърнат към ООН с молба да бъдат приети в Парижкото споразумение, въпреки решението на държавния глава, пише "New York Times"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега