Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учени доказаха: Прекаляването със съня също е вредно!

Учени доказаха: Прекаляването със съня също е вредно!

Всеобщо известен факт е, че липсата на достатъчно сън вреди сериозно на здравето. Тези, които не си почиват достатъчно, често страдат от отслабване на имунната система, сърдечни проблеми, депресивни състояния, мигрена и хронична умора. Но от друга страна, учените се питат: дали в такъв случай прекалено многото сън е полезен? Отговорът е не! Прекаляването с продължителността на съня е също толкова вредно, колкото и липсата на пълноценна почивка.

Всеобщо известенфакт е, че липсата на достатъчно сън вреди сериозно на здравето. Тези, които неси почиват достатъчно, често страдат от отслабване на имунната система,сърдечни проблеми, депресивни състояния, мигрена и хронична умора. Но от другастрана, учените се питат: дали в такъв случай прекалено многото сън е полезен?Отговорът е не! Прекаляването с продължителността на съня е също толковавредно, колкото и липсата на пълноценна почивка.

Задължителнатапочивка за всеки един човек зависи от възрастта, здравословното му състояние,особеностите на организма му и начина на живот. Макар традиционно да се смята,че човек трябва да спи средно 8 часа на денонощие, някои от нас се задоволяватс по-малко, а на други им е необходим повече сън. Има и случаи, в които тялотони се нуждае от по-продължителна почивка – при силна умора, след претърпянозаболяване или при рязка промяна в начина на живот.

Прекаленопродължителният сън води до т.нар. „сънен махмурлук“, когато тялото ни не можеда се събуди по естествен път – тогава денят ни е тежък, боли ни глава,чувстваме мускулите си отслабнали. За да се преборим с тези симптоми, лекаритесъветват да си създадем режим, който стриктно да следваме. Ако ви се случварядко да „преспите“ – няма място за притеснение, ако обаче редовно прекаляватес продължителността на сънния цикъл, това може да говори и за болестносъстояние.

С т. нар. „преспиване“са свързани заболявания като хиперсомнията, проблеми с бъбреците или черниядроб и други. Те причиняват нарушаване в сънния цикъл, което пък ни лишава отспособността пълноценно да си починем.

Е, отказахте лисе от следобедната дрямка?

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега