Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

Нинова: Да се спрат социалните плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

Предложението е част от мерките за интеграция на ромите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за спиране на всички социални плащания към семейства, чиито деца не ходят на училище. По думите на народния представител, тази мярка ще има по-добър ефект от програмите за връщане на децата в клас, които се реализират в момента, и които предполагали.

"Начинът, по който подхожда ГЕРБ -  децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи – те отиват и след 2 седмици напускат отново.  Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система", заяви Нинова. БСП предлага да отпадне принципът "парите следват ученика" и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък, на училище, деца, които не ходят, за да могат да си спасят училищата.

Изказването на председателя на левицата бе свързано с върнатата на дневен ред тема за интеграцията на ромите. По думите на Нинова, към момента социалната политика стимулира процесите на маргинализация на семействата и лицата от ромски произход. По думите й, решението е да се наложи поправка в Закона за социално подпомагане и семействата, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, да губят право на месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми.

Друга мярка, която БСП предлага е да се нанесат поправки в Наказателния кодекс и да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни лица, а практиката деца да раждат деца да се прекрати.

"В чл. 151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват", категорична бе Нинова. Тя изрази мнение, че е време за решение и конкретни действия - "без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега