Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

1/3 от българските родители смятат ваксините за потенциално опасни

1/3 от българските родители смятат ваксините за потенциално опасни

35% от българските родители смятат, че задължителните ваксини могат да навредят на децата им, сочи представително проучване, осъществено по инициатива на Министерството на здравеопазването.

35% от българските родители смятат, че задължителните ваксини могат да навредят на децата им, сочи представително проучване, осъществено по инициатива на Министерството на здравеопазването. Между 27% и 29% от анкетираните мятат, че имунизациите не бива да са задължителни. Въпреки че нямат особено доверие във ваксините, родителите продължават да имунизират децата си.

Проучването е правено през декември, преди да се разшуми историята с дарените от Турция ваксини и твърденията, че те нямат разрешение за употреба у нас пише в-к "Сега". Анкетирани са общо 1 817 родители на възраст от 15 до 45 г.

91% от тях са подложили децата си на задължителните имунизации. 2% са тези, които не са ваксинирали малчуганите заради противопоказания, други 2% не са ги имунизирали, а 6% от допитаните нямат ни най-малка идея дали детето им има задължителните имунизации.

Оказва се, че една пета от нашенци смятат, че във ваксините има живи бактерии, 23% се опасяват че имунизацията може да доведе до заболяване, а 17% - че има риск от тежки странични ефекти.

"Ваксините са най-големият враг на ваксините" обобщи данните Кунчев. Те са станали по-ефективни и са обхванали повече деца през годините, благодарение на което болестите, от които предпазват, са почти изчезнали. И затова все повече хора смятат, че тези болести не са опасни и не е нужно да ваксинират децата си.

Нагласите сред родителите също така показват, че антиваксиналните движения у нас не са толкова силни, но просто "тези от 5 до 15% от родителите, които са противници на ваксините, са по-шумни", обяснява още Кунчев. Той припомни, че в Калифорния, където имунизациите доскоро бяха препоръчителни, отново е върнат задължителният характер на ваксините след епидемията от морбили, която тръгна от щата и стигна до 18 други.

Проблемът с неимунизирани деца у нас и в Европа може да стане много тежък. Липсата на достатъчно производство на шествалентни ваксини води до проблеми в имунизационния календар не само у нас, а в цяла Европа, обяви министър Петър Москов.

Във Франция са спрени реимунизациите на 5-6-годишните, в Англия наличните ваксини излизат от срок на годност през март, недостиг има и в Хърватия, Испания, Полша и Румъния, допълни той. Според епидемиолози това може да се окаже сериозен проблем, при положение че в Европа влизат стотици хиляди бежанци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега