Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

13 предписания с препоръки след проверки в детски млечни кухни

13 предписания с препоръки след проверки в детски млечни кухни

13 предписания с препоръки са издали здравните инспектори в цялата страна след извършените тематични проверки в детските млечни кухни.

13 предписания с препоръки са издализдравните инспектори в цялата страна след извършените тематични проверки вдетските млечни кухни. Това беше обявено на пресконференция в МЗ, на която бяхаоповестени резултатите от проверките. Проверени са общо 169 детски млечни кухнив периода април – май 2012 г. Броят на децата обхванати от млечните кухни еоколо 103 600, разделени в три възрастови групи.

Проверките не са констатиралидрастични нарушения.Резултатите показват, че храната, предлагана в детските млечни кухни – общинскии частни като цяло е съобразена с потребностите от енергия и хранителнивещества на децата в яслена възраст от 10 месеца до 3 години. Изискванията сапосочени в Наредба 23 от 2005 година за физиологичните норми за хранене нанаселението и принципите на здравословното хранене.

Сред най-често допусканитенесъответствия са – наличие на еднообразни менюта в детските млечни кухни внякои области поради липса на рецептурник за хранене на децата до 1 година иостарелия рецептурник  за хранене надецата от 1 до 3 години. Други констатирани отклонения са използване на мляко сниско съдържание на мазнини, отсъствие на постни ястия, завишена консумация набрашно, макарони и нишесте. Има случаи, когато на децата не се предлагат пресни плодове и зеленчуци според сезона.         

Предстои приемане на специалнаНаредба за здравословно хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведенияи детски кухни, беше обявено на пресконференцията.  Целта е да се подобри организиранотохранене на децата в тази възраст и по този начин да се постигне положителенефект върху тяхното здраве, в т.ч. намаляване на риска от хронични заболявания,включително затлъстяване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега