Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

17 плажа с опасни дънни ями по родното Черноморие

17 плажа с опасни дънни ями по родното Черноморие

Опасни дънни ями има в морето край 17 плажа по българското Черноморие, сочат данни на специалисти по водно спасяване към Българския червен кръст. Някъде за тях има поставени предупредителни табели, за други знаят и ги обозначават спасителите, трети са необозначени и коварни, особено тези на неохраняемите плажове, пише в. "24 часа".

Опасни дънни ями има в морето край 17 плажа по българското Черноморие, сочат данни на специалисти по водно спасяване към Българския червен кръст. Някъде за тях има поставени предупредителни табели, за други знаят и ги обозначават спасителите, трети са необозначени и коварни, особено тези на неохраняемите плажове, пише в. "24 часа".

И олимпийският шампион по плуване Майкъл Фелпс не може да се измъкне от най-опасните дънни ями навътре в морето пред Албена без наша помощ, шегуват се спасителите на плажа в курорта. Те обаче са успели да заснемат местоположениетона дупките и единствени по родното крайбрежие са съставили карта на страшните за летовниците райони.

“Има 5-6 специфични места по плиткия плаж на Албена, където се образуват опасни ями. Причината е, че дънният слой е полуглинест и при мъртво вълнение се получават цели подводни реки. В тях има опасни завихряния на водата и обратни силни течения към открито море”, свидетелства дългогодишният главен специалист по водно спасяване към БЧК в Добрич Петър Андреев. Той твърди, че се образуват каньони на дъното с широчина на река от 10-12 метра. В тях водата тече мощно и никой не може да излезе от течението без помощта на спасителите.

Самият Андреев е проучил дъното и е обозначил на карта опасните за плажуващите райони.   Местата с промененото от мъртвака дъно са на разстояние 30- 40 метра от брега, твърди Андреев. Те са пред хотелите “Калиакра” и “Калиопа”, пред базара в курорта и ресторант “Хавана”. Дънни ями има и между хотелите “Боряна” и “Нона”, но най-опасни са те срещу хотел “Славуна” заради вливането на близката река Батовска. Иначе плажът в Албена се слави с това, че на 100 м от ивицата дълбочината е само 1,60 метра.

Спасители от БЧК в Добрич са установили през годините, че опасно завихряне след южен вятър има на малкия плаж под нос Чиракман в Каварна. Там често се получава обратно течение, което лесно може да завлече човек навътре в морето. На плажа на къмпинг “Шабла” положението е подобно, тъй като брегът е открит и всяко вълнение може да образува ями. Там има опасни дупки на 20-30 метра от брега, добавя Петър Андреев.

Единственото закътано отвсякъде място е плажът на Бялата лагуна, но това също не означава, че не може и на него да възникнат дънни ями. Най-опасните места са околоустията на реките. Затова 200 метра от двете страни на всяко устие са забранени за къпане.  Преди години на плажа на река Камчия се удавиха 15 деца заедно с учителката си. Наша проверка тези дни обаче показа, че в неохраняемата част до самото устие на реката хората влизат в морето точно където водата от реката се смесва с морската. Там има плитчина до коленете, но след нея има дълбоки ями, които обаче не притесняваха плажуващите.  

“На Златни пясъци и Кабакум след 2-3 метра от брега изведнъж става дълбоко. Така че трудно може да се локализират дънните ями. Спомням си, че преди години бяхме отбелязали на няколко места 6 големи дупки на Златни пясъци и 3 на Кабакум. Стръмен е брегът и в Бяла, Карадере и на Галата”, обобщава шефът на спасителите към БЧК във Варна Лаврентий Силов. Друга, не по-малка опасност в морето са подводните скали. На плажа на Трета буна във Варна има предупредителни табели.

10 са плажовете по Южното Черноморие, където летовниците трябва да внимават за дънни ями, особено през август. Това са северната част на плажа в Обзор и ивицата в Иракли. Дупки има и на двата плажа в Созопол - централния и Харманите, на Каваците два километра по-надолу. Много трябва да се внимама и на плажовете в Ахтопол и Синеморец, дънни ями са често явление и на централния плаж в Приморско на северния в Поморие и на южния в Слънчев бряг. “Като ходят на тези плажове, хората да имат едно наум, че могат да попаднат на дупка дори и при спокойно море като тава”, предупреждава шефът на Асоциацията по водно спасяване д-р Андрей Найденов.

Препоръката му е обаче да не се изпада в паника, а да се плува успоредно на течението, а не към брега. “Така само ще се омаломощят, стремейки се да го преодолеят. Иначе то само ще ги изкара на брега”, обяснява Найденов.Според морските вълци ямите се образували от локални течения в тези райони и най-вече от сологана и мелтема, които предизвикват мъртвото вълнение през август. Затова и препоръките към спасителите на рисковите плажове са да бъдат по-бдителни дори при зелен флаг.

“По наредбата за водно спасяване при приемането на поста сутринта са длъжни да обследват района за дънни ями в поверения им периметър”, разясни Найденов.“Ден с ден не си прилича морето на тези плажове, които ги водим конфликтни. Днес има яма, утре не. И това, че на километър от дадена ивица няма ями, не означава, че на съседната положението е същото”, обяснява Найденов. И дава пример с централния плаж в Приморско, където често се срещат дупки, докато на съседния срещу бившата Татова резиденция “Перла” дъното е равно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега