Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

2 960 са осиновените през 2015-а безстопанствени кучета

2 960 са осиновените през 2015-а безстопанствени кучета

2 960 са осиновените през 2015-а година безстопанствени кучета у нас. Това показва отчетът за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Република България.

2 960 са осиновените през 2015-а година безстопанствени кучета у нас. Това показва отчетът за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Република България.

Статистиката показва, че през миналата година са заловени 22 186 улични кучета при 20 271 през 2014-а година. Кастрирани,обработени и върнати по местата на залавянето им, съгласно разпоредбите на чл.47 от Закона за защита на животните, са 17 300, което е с 2 262повече от предходната година.

Най-често осиновяванията на кучета се правят в областите Русе, София, Бургас иСтара Загора.Анализите показват, че основенизточник на безстопанствени кучета са не самите безстопанствени кучета, адомашни животни и нежеланите им приплоди. Очертава се и тенденция броят на безстопанственитекучета да се увеличава през есента, когато собствениците на летни вили гинапускат и изоставят домашните си любимци.

В интегрираната информационнасистема на БАБХ за 2015 г. са въведени данните за общо 65 018 регистриранидомашни и безстопанствени кучета (14 849 през 2014 г.). БАБХ също така еразработила и поддържа национален регистър на приютите в България. Те са 41,като регистрирани приюти няма в областите Благоевград, Враца, Пазарджик,Разград, Сливен, Смолян и София област.

Докладът посочва, че към моментаизпълнението на общинските програми за овладяване на популацията набезстопанствени кучета е частично, на различните места се прилагат различниметоди, с което не се постигат задоволителни резултати.

В отговор на това през2016 г. бяха направени законови промени, въз основа на които Министерството наземеделието и храните, в сътрудничество със заинтересованите страни, разработванационална програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета натериторията на страната.

Тя ще включва мерки и действия за овладяване напопулацията от безстопанствени животни по хуманен начин, без да се нарушаватпринципите, заложени в ЗЗЖ, което да доведе до подобряване здравето нанаселението, намаляване броя на безстопанствените животни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега