Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

20-годишният Милен Крайнов "спаси" кръста в Бургас

20-годишният Милен Крайнов "спаси" кръста в Бургас

Макар и поносими, 6-те градуса и дъжда не бяха особено приятни, но не уплашиха 27-те смели мъже, които се хвърлиха във водите на морето, за да спасят кръста. Най-бърз се оказа Милен Крайнов. 20-годишният бургазлия извади светият кръст още с първия в живота си опит.

Макар и поносими,6-те градуса и дъжда не бяхаособено приятни, но не уплашиха 27-те смели мъже, които се хвърлиха във водитена морето, за да спасят кръста. Най-бърз се оказа Милен Крайнов. 20-годишният бургазлияизвади светият кръст още с първия в живота си опит.

Традиционното литийношествие на Йордановден започна от сградата на Общината, където бяхаосветени знамената – българска армейска традиция, водеща началото си от времетона цар Симеон І. След това, шествието премина по ул. Богориди, за да достигнеМорската градина и Моста, откъдето Сливенският митрополит Йоаникий хвърликръста в морето.

Най-сръчниятплувец тази година – Милен, е завършил Морското училище в Бургас и сега работи.За първа година скача за кръста и бе особено щастлив, че именно той го е спасилот ледените води на Черно море. Заедно с него скочиха още 26 мъже. За първи пътот няколко години сред смелчаците нямаше дама, но както обясни Сливенскиятмитрополит Йоаникий, това е против каноните на църквата.

Трима откуражлиите бяха на 17 години, като най-младият се оказа Любомир Борисов.Най-възрастният бе Васил Николов на 63 години. Сред скочилите да спасяваткръста имаше ветерани в традицията, лица, които виждаме всяка година, както инови куражлии, които за първи път се включват в ритуала.

След като прочетемолитвата, Сливенският митрополит Йоаникий хвърли кръста, а след него скочихавсичките 27 мъже. За тяхната безопасност се грижиха полицейски катери,дежурни линейки и водолази. Когатозапочнаха да излизат от водата, служители на местната администрация гипосрещаха с кърпи и топъл чай.

Всички желаещи бяха благословени от сливенския митрополитЙоаникий и можеха да целунат кръста, който бе изкаран от водата. Участницитесъщо целунаха кръста и получиха благословия от Йоаникий. Поздрави ги и кметътДимитър Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега