Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

24 артефакта от Созопол пътуват за Лувъра

24 артефакта от Созопол пътуват за Лувъра

Изключително ценни артефакти от района на Созопол са в основата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра през 2015 година. Археологическият музей в Созопол предоставя 24 уникални археологически обекта от най-ранната антична история на града.

Изключително ценни артефакти от районана Созопол са в основата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра през2015 година. Археологическият музей в Созопол предоставя 24 уникални археологическиобекта от най-ранната антична история на града. Според директора на музеяДимитър Недев това са световни образци, които отдавна са познати на френскитеспециалисти, но сега ще могат да бъдат достъпни за милионите посетители наЛувъра.

Сред артефактите от Созопол са уникални вази и кратери от VІв. началото наVв., които са най- добре запазените образци на античната вазопис в цял свят. Запърви път музея в Созопол ще напусне гроб от Некропола на града, чиято датировкае от средата на VІ в. За него ще бъдат положени специални грижи при пътуванетодо френската столица. Заедно с него ще бъдат изложени и уникални по своятаисторическа стойност фигурки на хора и животни и предмети от бита, с които сабили погребвани първите жители на Аполония.

Зарчета от животински кости салюбопитен акцент и препратка към хазартните увлечения на първите гръцкизаселници по нашите земи.Със археологически експонати, открити край Созопол ще се представи вЛувъра  и Регионалния музей в Бургас.Френскитеспециалисти,които подготвят изложбата са избрали релеф на богинята Кибела,открит край Созопол в първата половина на миналия век.Находката  на Кибела или Сибела е датирана от 5-4 в. пр.н.е.

Вторият артефакт, който ще бъдепредставен в Кралската зала на Лувъра е мраморна статуя, представляваща мъжкафигура без глава. Това е най-древната статуя, откривана по нашите земи. Смятасе, че е от 6-5 в. пр. н.е. Находката е от Атия, типичен пример на античнаташкола и доказателство, че първите гръцки заселници по Черноморието са билинай-вероятно в Атия, а не в Созопол,както е прието от българските археолози.

Въпреки, че мраморният колос е без глава, на гърба ясно се виждат типчнитемъжки къдрици. Созопол присъства в  постоянната експозиция  наЛувъра с още няколко артефакта от световнозначение, сред които са много редки и с изключителна художествена стойностантични вази и амфори, както и част от древен водопровод,датиран от началото наVІ в. пр.н.е.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега