Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

29 са случаите на заразени с лаймска болест и марсилска треска до 20 юни у нас

29 са случаите на заразени с лаймска болест и марсилска треска до 20 юни у нас

Оставено дори без лечение това петно, получено след ухапване на кърлеж, става голямо и след това изчезва, но е много коварно, защото всъщност симптомите изчезват от кожата, а бактериите, причинители на болестта влизат в кръвта и достигат до вътрешните органи.

За лаймска болест към 20 юни имаме официално регистрирани 16 човека. За същия период на миналата година са били 50. Тоест, сезонът тази година закъснява. За марсилска треска са 13 сега, а миналата година – 33. Това означава, че по-късно ще се повишат, тъй като месец май беше хладен. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, цитирана от "Фокус".  

Проф. Христова обясни, че лаймската болест и марсилската треска са двете най-чести заболявания, причинявани след ухапване от кърлеж. „Има и някои други вирусни, но те са единични за страната и са районирани. Два пъти по-честа от марсилската треска е лаймската болест с около 500 случаи официално регистрирани за година. Марсилската е с около 250-300 случая. 

За лаймската болест характерно е, че има инкубационен период и след ухапването минават седмица или две. На мястото на ухапването изведнъж се появява една голяма червенина. Тя започва да увеличава диаметъра си, обикновено няма други симптоми“, обясни тя и уточни, че рядко може да има някакви усещания в ставите като преходни слаби болки, като температура също няма. 

„Това е началният стадий на лаймската болест. Оставено дори без лечение това петно става голямо и след това изчезва, но е много коварно, защото всъщност симптомите изчезват от кожата, а бактериите, причинители на болестта влизат в кръвта и достигат до вътрешните органи. Най-изложени са големите стави и нервната система. Там всъщност вече правят хронично възпаление, което е доста продължително. Хубавото обаче е, че е бактериално заболяване и се лекува с антибиотици, поне на първия стадий е със 100% успех, а с напредването е с намаляващ успех“, увери проф. Христова. 

За марсилската треска тя обясни, че започва също след инкубационен период от няколко дни след ухапване от т.нар. кучешки кърлеж, тъй като основен гостоприемник е кучето. „На мястото е характерно едно малко черно петно, при което след това имаме висока температура, около 38-39 градуса, и дребен петнист обрив по цялото тяло. Това също е бактериално заболяване, което се лекува с антибиотик. По принцип не хронифицира, но протича остро и тежко, много пъти с необходимост от хоспитализация и дори единични случаи са със смъртен изход“, каза още тя.   
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега