Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В края на март са регистрирани два случая на Лаймска болест в Бургаско

В края на март са регистрирани два случая на Лаймска болест в Бургаско

Два случая на Лаймска болест след ухапване от кърлеж са регистрирани в Бургаско в края на миналия месец. Пациентите са диагностицирани в периода 21-27 март, като единият е в Община Камено, а другият - в община Карнобат.

Два случая на Лаймска болест след ухапване от кърлеж са регистрирани в Бургаско в края на миналия месец. Пациентите са диагностицирани в периода 21-27 март, като единият е в Община Камено, а другият - в община Карнобат.

Става дума за жена над 60 години и мъж от възрастова група 35-39 години, съобщи директор Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ-Бургас - Веселина Петрова в ефира на радио "Фокус". „Били са потвърдени, хоспитализирани и изписани“, посочи още тя.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, причинявано от поне четири различни вида бактерии представители на рода Борелия. Тя се разпространява най-вече от кърлежите. Инкубационният период е средно 10 дни, като след това, при липса на лечение, заболяването преминава през 3 фази. Първото проявление представлява концентриран обрив в района на ухапването.

Той може да бъде придружен и от висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на лимфните възли, главоболие и проблеми със стомаха. Най-често обаче симптомите не се проявяват в началото. Опасността идва след това, когато бива засегната нервната система. Лечението е антибиотично, като медикаментите задължително се предписват от лекар.

Първата обработка срещу кърлежи и комари в Бургас стартира в средата на месец март. Пръскането срещу вредители, обаче, не унищожава всички, предупреждават специалисти. Важно е всеки да се защитава при посещение на тревни площи, паркове и други типични местообитания на опасните насекоми.

Ето няколко съвета как да се предпазите от тях:

- Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!

- Носете дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите в светли цветове, с цел лесно откриване на  полазилите кърлежи!

- Използвайте репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите!

- Правете ежедневен оглед на дрехите и тялото си за впит кърлеж, най-вече около врата, слабините и ушите. Наложително е оглед на домашните кучетата и носене на противопаразитни каишки.

Модел на поведение след ухапване от кърлеж: 

- Правилно отстраняване на забития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици, а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др.;

- Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му;

- Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезинфектанти;

- При възможност изолираният кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване;

- Известяване на личния лекар с цел последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви - зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега