Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

31 случая на заболели от варицела регистрирани само за седмица

31 случая на заболели от варицела регистрирани само за седмица

Само за седмица в Бургас са регистрирани 31 случая на заболели от варицела, съобщават от РЗИ.

Само за седмица в Бургас са регистрирани 31 случая на заболели от варицела, съобщават от РЗИ. Варицелата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с цикличност и сезонност. Обикновено се активира през 4-5 години и през есента и зимата.

Варицелата е силно заразна, характеризира се със специфичен обрив и е едно от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в развитите страни. Причинява се от един вирус – Varicella zoster virus (варицела зостер вирус) който предизвиква 2 заболявания.

При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта Варицела. След това обаче, той се загнездва в невроните, и дори и след десетки години при спадане на имунитета на пациента причинява заболяването Херпес зостер изявено с  варицелоформен обрив но в определен участък на тялото. При това заболяване болният също може да бъде заразоносител поради наличието на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите.

Вирусът на варицелата се предава от болен на здрав човек най-често по въздушно-капков път и по-рядко при тесен контакт с болен или с предмети, прясно замърсени със секрет от обривните единици на болния от варицела. Възможен е и вертикален механизъм на предаване на болестта (заразяване на новороденото от болна майка). 

 Най-често боледуват деца в предучилищна възраст, по-рядко възрастни и кърмачета. Преболедувалите имат траен имунитет. Интервалът от контакта с вируса до изявата на първите симптоми на заболяването се нарича инкубационен период. Инкубационният период на варицелата е от 11 до 23 дни, най-често около 14 дни.

През 2011 год. в Бургаска област са регистрирани 469 случая, в сравнение със 474 от предходната година. В повечето случаи заболяването протича леко. Усложнения могат да се получат, както при кърмачета, така и при възрастни. До сега не е разработена ефикасна ваксина срещу това заболяване. Поради лесното заразяване на децата важно е да се предприемат необходимите мерки да не се внася заразата в детските колективи.

Необходим е ежедневен филтър в детските заведения за своевременно откриване на заболелите. Те се изолират и лекуват по домовете си до излекуването им. Неболедувалите контактни деца до 7 год. възраст се карантинират до 21 дни. При точно установена дата на контакта карантина се налага само от 11 до 21 ден. 

Лечението се състои в приемането на витамини, антипиретици, аналгетици, за обривите по кожата – ментолов спирт. Повечето инфекции варицела не се нуждаят от специално медицинско лечение.

Веднага повикайте лекаря на детето си ако:

·         Има температура, която продължава повече от 4 дни или се покачи над 38.8°С

·         Има силна кашлица или затруднено дишане

·       Има участък, който гнои (изтичане на гъста безцветна течност) или участъкът стане червен, топъл, подут или се разрани

·        Има силно главоболие

·        Необичайно сънливо е или има трудно събуждане

·         Има проблем при гледане на ярка светлина

·         Трудно ходи

·         Вратът му е схванат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега