Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

8 строителни фирми са взели над 1 милиард лева в началото на 2013-а

8 строителни фирми са взели над 1 милиард лева в началото на 2013-а

През последните две години освен спад в строителството предното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой строителни фирми. Това доведе до драматично свиване на обществените поръчки до тези фирми и съответно липсата на работа за стотици фирми в България.

През последните две години  освен спад в строителството предното управление насочваше обществените поръчки към много малък брой строителни фирми. Това доведе до драматично свиване на обществените поръчки до тези фирми и съответно липсата на работа за стотици фирми в България. 

Това заяви на пресконференция в централата на БСП Димчо Михалевски, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в НС. По думите му към 2013 г много фирми са загубили правото си да изпълняват проекти първа и втора категория, а това са най-важните проекти и едно от ключовите условия да спечели една фирма възлагане на обществена поръчка. Има и драматични данни -  Смолян над 57%, Враца, Монтана и Плевен над 40-44%.  Димчо Михалевски обясни каква е ситуацията в момента в строителния бранш. „По критерии „персонал“ близо 84% от фирмите са малки до 50 човека, средните са 15% - между 50 и 250 човека  и само 1,9% от фирмите имат числен състав над 250 човека.

Общите нетни продажби, които те са формирали за миналата 2012г са: малките фирми, около 4400 на брой, формират над 55% от НПП /нетни приходи от продажби/ или средно около 1,5 млн. на фирма. Средните фирми, 72 на брой, формират 29% от НПП – 42 млн на фирма. И големите фирми, които в България са 8 на брой, формират 16% от НПП или 216 млн на фирма. За последните 2 години над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване“, поясни той.

Не са редки случаите в които големите фирми спечелили обществени поръчки не се разплащат с малките

„Всъщност какво се е случило в България през последните няколко години? Случило се е това, че в следствие на обективни и субективни обстоятелства, драматично се е свила възможността за конкуренция между фирмите“, заяви народният представител от БСП.

По неговите думи в началото на тази година по обществени поръчки са възложени 801 договора на стойност над 2,4 млрд.лв. „Малките фирми са спечелили 230 договора, но стойността им е 3,1% от тези средства т.е. само 63 млн.лв. средните фирми са спечели 423 договора на стойност 548 млн. или 27%. Забележете, големите фирми, които са 8 на брой са спечелили 122 договора  1 351 000 000 лв. - над две трети от целия ресурс. Това е силно дебалансирана конкурентна среда, която предизвиква създаването на мастодонти в България, които се превръщат във фирми брокери“, заяви Михалевски.

Според него тези фирми нямат потенциала да изпълнят всички тези договори и играят ролята на един нерегламентиран посредник, който трябва да разпределя в последствие договорите към по-малките и средни фирми. „Не са редки случаите, когато тези фирми брокери забравят да платят на своите подизпълнители. Създаваше се напрежение, както по отношение на фалита на фирмите така и по отношение на хората, които работят в строителните фирми и не могат да си получат справедливо заработените възнаграждения“, добави той.

„Ние считаме, че трябва да се предприемат сериозни мерки, заедно с Камарата на строителите в България, като естествен партньор в тази позиция и да се направят няколко  значими промени в поне три закона. Това са: Закона за камарата на строителите, Закона за устройството на територията и Закона за обществените поръчки“, обясни народният представител.

Основният проблем в сектора е малката конкуренция

Народният представител от Коалиция за България изтъкна факта, че правителството започна интензивно възстановяване на ДДС. Разплащането на задълженията на държавата със строителните фирми, ще им помогне, категоричен е той. „Основният проблем, който в момента се наблюдава в сектора е силното намаляване на възможността за конкуренция между фирмите, на които по различни причини им отнемат възможността да изпълняват обекти първа и втора категория, съгласно закона за устройство на територията“, поясни той. 

Михалевски припомни, че от години действа закон за Камарата на строителите, който предвижда да има централен професионален регистър на строителите. В него ежегодно се „присъжда“ на всяка една от фирмите правото да изпълнява определени категории строежи от първа до пета, групирани в строителство по вид - високо, транспортно, хидротехнически и енергийно. „През периода,  когато имаше възход в строителния бранш, нямаше особени проблеми, регистрираните фирми нарастваха и имаше една позитивна тенденция.

От 2010г насам започна срив в строителството, който има, както обективни, така и субективни причини от предходното управление и започнаха проблемите пред българските фирми. Ще припомня само, че за да получи една фирма първа категория, тя трябва за предходната година да е имала обем мин. 3 млн. лв.,  над 50 назначени строители и да има дълготрайни материални активи над 500 000 лв. За втора категория тези нива са съответно над 30 човека, над 1,5 млн. лв. оборот и над 200 000 дълготрайни материални активи“, заяви народният представител.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега