Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Акад. Петрунов: Да не бъркаме зачервяването и сърбежа от ваксинацията със странични реакции

Акад. Петрунов: Да не бъркаме зачервяването и сърбежа от ваксинацията със странични реакции

"Първият препарат, който се очаква да бъде разпространен в Европа - на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвика реакции". Това обясни проф. д-р Тодор Попов

"Ваксините и антибиотиците са две от най големите постижения на медицината.  Всички големи инфекциозни заболявания като едра шарка, тетанус, дифтерия, са решени само с ваксина. Разбира се, че може да има странични реакции, но тук трябва да направим преценката за ползата не само за нас, но и за обществото. Без наличието на ваксина е невъзможно да се създаде т.нар. колективен имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази епидемия". Това обясни в ефира на БНТ акад. Богдан Петрунов.

"Няма най-добра и най-лоша ваксина, зависи от реакциите на реактогенността. Всяка ваксина има реактогенност - това е зачервяване на мястото на ваксинация, сърбеж, отпадналост. Тези симптоми отшумяват и се забравят, да не ги бъркаме със страничните реакции", обясни акад. Петрунов. Той бе категоричен, че да се имунизират могат и хората, прекарали вируса. По думите му - опасност няма. Особено ако лицето е с нисък процент на антитела, имунизацията е високо препоръчителна.

Що се отнася до алергичните реакции, първият препарат, който се очаква да бъде разпространен в Европа - на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвика реакции. Това обясни проф. д-р Тодор Попов в ефира на NOVA. По думите му, става дума за изключително прост от биохимична гледна точка материал, който освен това не е толкова голям като молекула.

"Хората с класическите алергии са тези, които могат да проявят алергична реакция и към ваксината. Техните организми се съпротивляват на чужди вещества, като образуват специфични антитела, които се свързват със съответния чужд агент. Това са т.нар атопици. Те би трябвало да бъдат най-заплашени. Има ли органично вещество, биологичен материал, винаги има възможност за съпротива на организма, който да покаже, че това някакви не му пасва", допълни Попов. Той подчерта, че в момента се създават необходимите правила за поставяне на ваксините и методология на действие преди ваксинацията.

„Със сигурност трябва да продължим с внимателния подбор на тези, които трябва да бъдат ваксинирани. Тук роля имат и придружаващите заболявания, които могат да направят един индивид особено застрашен. Със сигурност някои лекарства могат да усилят някои реакции след ваксината. Препоръчва се пациентите да се консултират предварително и да има предварителен подбор на тези, които ще бъдат ваксинирани”, подчерта проф. Попов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега