Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски учени: Covid-19 има естествен произход, не е лабораторно модифициран

Американски учени: Covid-19 има естествен произход, не е лабораторно модифициран

Това твърдят американски експерти от Изследователския институт "The Scripps" в Лайола, Калифорния.

Covid-19 има естествен произход, не е лабораторно модифициран. Това твърдят американски учени от Изследователския институт "The Scripps" в Лайола, Калифорния. Проучването по темата е осъществено от д-р Кристиан Андерсен и екипа му. Резултатите бяха публикувани в журнала "Nature".

Щамът, който предизвика глобална пандемия - Covid-19 е седмият познат на човечеството коронавирус, който заразява и хора, отбелязват експертите. Четири от известните щамове - HKU1, NL63, OC43 и 229E предизвикват леки симптоми и не се смятат за опасни за човешкото здраве. Сериозни заболявания предизвикват други три щама - SARS-CoV, MERS-CoV и Covid-19.

Изследванията показват, че Covid-19 е специфично устроен, за да се прикрепва към рецептора за ангиотензин-преработващ ензим 2. Разликата се състои в специфичните протеини на израстъците, типични за коронавирусите. Всички осъществени компютърни изчисления до момента показват, че макар и високоефективни, тези механизми за прикрепване не са 100-процентово функциониращи.

Друго откритие на д-р Андерсен и колегите му показва, че аминокиселините в прикрепващата система на вируса не показват технологична намеса, тъй като не отговарят на възможните модификации на предходни щамове, проиграни в електронните визуализации.

Наличните дефекти в системата на вируса говорят за естествена мутация, вероятно при контакт с податлив организъм със сходни ангиотензин-преработващи ензими от тип 2. Според д-р Андерсен и колегите му, резултатите от тези визуализации говорят, че се касае за естествено появил се щам, а не за лабораторно модифициран такъв.

Най-вероятните сценарии според учените от "The Scripps" е вирусът да е мутирал по естествен път по време на върлуването си в животински приемници, или след прехвърляне в гостоприемна среда на човешки приемник. Основната версия при първия вариант е естествена селекция при приемници прилепи.

Подкрепящи тази теза са сходствата между Covid-19 и коронавирусите от типа на SARS-CoV. За съжаление, макар човешката наука да разпознава податливостта на прилепите към "подслоняване" на коронавируси, липсата на достатъчно проби от тези все още сравнително малко известни животни пречи на учените да получат цялостната картина.

Друг сценарий за развитието на Covid-19 предполага скоростното му развитие и адаптиране към човешки приемник след заразяването. Вероятно между пациент 0 и първите вторични заразени, силно податливи към особеностите на коронавирусите, щамът е успял да се усъвършенства, така че да гарантира по-голяма успеваемост на заразяването. Това предполага множество мутации и краткотрайни и ограничени огнища на предходни вариации на щама.

Високата степен на заразност може да се обясни с това, че мутацията се е случила изключително и специфично на базата на нашия собствен генетичен материал. Т.е. новият коронавирус е успял "да се настани" в човешкия приемник (пациент 0), да се адаптира към специфичните особености на човешкия организъм и да постигне висока успеваемост на зараза.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега