Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ангелкова: Надяваме се от първи юли да можем да стартираме активен летен сезон

Ангелкова: Надяваме се от първи юли да можем да стартираме активен летен сезон

Министърът на туризма отново призова нашенци да изберат България за своята лятна почивка тази година.

"Предложихме да се създаде т.нар. европейски компенсационен фонд за пътувания, който да осигури ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Получихме подкрепата на страни като Испания, Италия, Малта, Полша и др. Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и към потребителите. На второ място ЕК огласи съставянето на план за възстановяване на туризма след кризата. Обединихме се около идеята 20% от средствата, определени за възстановителните планове за излизане от кризата, да бъдат насочени към туризма".

Това коментира на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова по повод провелата се вчера видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на Covid-19 върху туризма“.

Ще има и отделна бюджетна линия в следващия програмен период, които да бъдат насочени към сектор туризъм, които да се използват както от бизнеса, така и от държавните власти. Ще бъдат изготвени и единни правила по отношение на отварянето на границите между държавите в Европейския съюз и мерките за осигуряване на здравето и безопасността на пътниците.

"Предложихме и да се помисли за по-гъвкави визови режими за туристи от страни извън Европейския съюз", допълни Ангелкова. Паралелно с това, по думите й, трябва да се изработят и система от послания и туристически стратегии, които да възвърнат "доверието на хората в пътуването" и да рекламират европейските страни като привлекателни туристически дестинации.

"Надяваме се от 15 юни да започнем подготовка и от 1 юли да можем да стартираме активен летен сезон", допълни Ангелкова и отново призова нашенци да изберат България за своята лятна почивка тази година. Тя уточни, че това ще бъде тежък и трудоемък процес, имайки предвид, че за курортите подготовката за началото на сезона е трудна. Всичко обаче зависи от развитието на епидемията и от възможността за отхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Работи се и по изчисляване на възможностите на бюджета за стимулиране на организираните пътувания чрез туроператорите и чартърните полети, уточни Ангелкова. Паралелно с това се разглеждат предложения за организацията на морските плажове и осигуряването на безплатни чадъри и шезлонги, или плажни аксесоари на символични цени. Водят се разговори с всички концесионери и наематели, за да се прецени и как ще бъде осигурена необходимата дистанция между плажуващите.

Разработва се и специално приложение, от което туристите ще могат да получат информация относно санитарните мерки и организацията на работа на всеки морски плаж по Черноморието ни, анонсира Ангелкова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега