Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Артистичният дух на Бургас ще живее

Артистичният дух на Бургас ще живее

На 6 февруари 2013 г. от 18.30 ч. Детската галерия De’ Art открива поредната си изложба от поредицата учител - ученици, която носи своя надслов „Артистичният дух на Бургас ще живее”.

На 6 февруари 2013 г. от 18.30 ч. Детската галерия De’ Art  открива поредната си изложба от поредицата учител - ученици, която носи своя надслов „Артистичният дух на Бургас ще живее”.

Изложбата е на малките творци от  Школа „Батик” и на тяхната ръководителка Златка Бобева. Не безизвестен е фактът, че Златка Бобева е основател на първата школа по „батик” в България – национално достижение за града ни, носител на специална награда за преподавател по изобразително изкуство, носител на приза „почетен гражданин на Бургас”. Школа „Батик” е основана през далечната 1980 г. към НЧ „Асен Златаров 1940”, към което функционира и днес.

През дългите години на творческа дейност детската школа работи и се развива и към ОУ „Братя Миладинови”. От миналата година  Школа „Батик” е приета под егидата на Посолството на Република Индонезия и с подкрепата на Сдружение “Приятели на Индонезия – Нусантара” малките бургаски творци имаха своята целогодишна пътуваща изложба в рамките на културната програма на Индонезийското посолство.

Детската изложба разкрива необятната, причудлива и весела страна на нашия свят. В нея, чрез форми и цветове е уловена щедростта на природата, светът е без граници, радостта е основен мотив.

Богатия колорит и ефектната неподражаемост на техниката „батик” се дължи на спецификата на рисуване върху памук или коприна с разтопен восък и бои. Няма точна информация за годината и мястото на произход на батика. Популярно е разбирането, че батикът възниква преди повече от 2000 години. Разпространявал се е в страните от Далечния и Близкия Изток, Азия, Индия, Индонезийските острови. Днес древната техника е част от световното културно наследство, за родина на което е прието да се смята Индонезия. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега