Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Археолози откриха монументална църква от V век в Бургас

Археолози откриха монументална църква от V век в Бургас

Археолози откриха монументален раннохристиянски храм на полуостров Форос (днешния бургаски квартал Крайморие). По всяка вероятност, църквата е била с ранг на епископия, смятат специалистите. На същото място вече са локализирани и частично разкрити масивна крепостна стена, кули, луксозна римска вила на брега на морето.

Археолози откриха монументален раннохристиянски храм на полуостров Форос (днешния бургаски квартал Крайморие). По всяка вероятност, църквата е била с ранг на епископия, смятат специалистите. На същото място вечеса локализирани и частично разкрити масивна крепостна стена, кули, луксознаримска вила на брега на морето.

Миналата година археолозите изкопаха наполуострова изключително рядък печат с изображение на Богородица, с който се еподпечатвала кореспонденцията на константинополския патриарх. С разкриването наепископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал иполучавал писма от патриарха.

Тези хипотези, както и интересни находки от проучването на Форос, бяхапредставени днес от директора на Регионалния исторически музей г-н МиленНиколов. До него застанаха основните партньори, подпомагащи финансоворазкопките – зам.-кметът Йорданка Ананиева от страна на Община Бургас, и г-н Тодор Батков – от страна на фирмата собственик на терена.

Новооткритият храм е със следните размери: дължина19.5 м. и ширина 14 м.Там работи екип на Регионалния исторически музейБургас (РИМ Бургас), с ръководител МиленНиколов, а поводът за проучванията е реализацията на предстоящи инфраструктурнипроекти в района.

По планхрамът представлява трикорабна едноапсидна базилика с притвор, като напълно езапазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в притвора и отчасти –в централния кораб на църквата. Тя е изградена от големи, добре обработеникамъни с калова спойка. Апсидата е от ломени камъни, дебело измазан с плътенслой розов хоросан. Въпреки че в по-ново време тук е ималосъвременно строителство - стопански постройки и радиомачта, в апсидата е откритапочти напълно запазената реликварийна камера, вградена в основата на стълба,носещ олтарната маса.

При напускането на църквата камерата е разбита иреликвите от нея са били взети.Установеное наличието на два входа на базиликата – централен от запад и по-малък привъншната стена на южния кораб. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове,които също са напълно запазени. Стените нацърквата са сравнително добре запазени на височина до 90 см.

Западно отхрама, непосредствено до входа му, бе разкрита голяма постройка, за която входа на проучванията бе установено, че е по-ранна от църквата. Тя е съставенаот няколко помещения, най-голямото от които е с размери 9 на 5.6 м. Сградата е билаунищожена най-вероятно от пожар, след което останките й са били подравнени ипреизползвани, като отчасти върху нея е изградена самата базилика.

На тозиетап от проучванията може да се каже, че храмът е построен в края на V - началотона VІ в., а сградата пред него е от ІV - V в.В резултат напроучванията са открити многобройни находки – керамични лампи, фрагменти от декоративнамраморна украса, цели керамични съдове, над 500 бронзови монети, мраморнаколона със спираловидни канелюри, напълно запазен мраморен съд за светена вода.Всички находки се съхраняват в РИМ - Бургас.

Предстоипочистване на находките и тяхната консервация, както и осъществяване нааварийна консервация на храма. Започна и проектиране наконсервационно-реставрационни действия.Значениетона новооткрития археологически обект е от най-високо ниво, особено за Бургас ибургазлии.

На територията на общинатадосега няма открит подобен паметник - християнски храм с толкова раннадатировка. Единствената църква, по-скоро параклис, открита до този момент, етази при Сарафово, която е датирана като много по-късна – от началото на ХІІ в.Новооткритиятпаметник добре илюстрира мащаба на крепостта „Порос”.

Християнският храм е сголеми размери и добре се вписва в общата картина, известна ни досега. Той еоще едно доказателство за мащабите на крепостта през късната античност инейното голямо значение. Същевременно, този ранен християнски паметник определяПорос и територията на съвременния Бургас като християнско средище още от краяна V - началото на VІ в.

Впоследните дни на проучванията бе открита погребална камера пред олтарната частна храма. Тя е на дълбочина 1.20 м. отподовото ниво и бе изцяло покрита с керамични плочи, запечатани с хидрофобенхоросан. Първите предположения са, че тук е погребано духовно лице с висок рангв църковната йерархия.

Интересен е фактът, че намереният скелет е с ръст над1.90 м. – направо гигантски за онези времена, когато 90 % от мъжете са биливисоки около и под 1.70 м.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега