Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Асен Василев: На практика страната е в еврозоната, ние сме свързани през валутния борд

Асен Василев: На практика страната е в еврозоната, ние сме свързани през валутния борд

Василев отново подчерта, че 1 януари 2025 г. е целевата дата за присъединяването на България.

„От гледна точка на законодателство вече сме напълно в еврозоната. Остава само Законът за БНБ, който в последните дни на септември беше одобрен от Европейската централна банка, но той е технически, така че там по-скоро е въпрос на парламентарно време. От гледна точка на дълг и дефицит в момента изпълняваме условията и ще продължим да ги изпълняваме и през 2024, и през 2025 г. Остава ни единствено критерият за инфлация“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на участието си в третото издание на форума Powers Summit.

Министърът допълни, че сега цените на храните и енергията падат по-бързо, а това ни помага по-бързо да сваляме инфлацията. По време на срещата на финансовите министри и представители на централните банки от ЕС през декември страната ни ще представи напредъка, който е постигнала по пътя към еврозоната. Василев отново подчерта, че 1 януари 2025 г. е целевата дата за присъединяването на България. „Очакваме през юни догодина положително решение на база на конвергентните доклади“, допълни той

„Над 60% от търговията ни е с Европа, тоест там сме много силно свързани с еврото. Ако искате да си купите апартамент, обикновено Ви казват цената в евро, а не в лева. На много места вече на касовите бележки пише и в евро, и в лева. Водим разговори и с бизнеса, и с банковите институции. Така започват много хора да се докосват до това реално какво ще се случи“, обясни Асен Василев и допълни, че България де факто е в еврозоната, защото  валутният ни курс е фиксиран за еврото и не се е променял, а лихвените проценти са директно следствие от това какво прави Европейската централна банка като монетарна политика.

„Някои хора са притеснени от въвеждането на еврото, защото ги плашат, че цените ще се увеличат. Но докато не видят смяната да се случи, няма да повярват независимо какво някой им обяснява“, смята министърът. Според него, след като последните 3-4 години хората все ги плашат с различни неща и обществото започва да изгражда инстинкт и да не вярва. „В момента опитите някой да ни сплаши са първо безпочвени и второ, хората претръпнаха и виждат, че то не е истина“, заяви Асен Василев. 

Той сподели пред участниците и очакванията за развитие на българската икономика – над 3% реален икономически ръст през 2024 г. Около 4,8% е заложената инфлация, но най-вероятно тя ще бъде малко по-ниска – около 4,5%, даже по-близо до 4%.  Брутният вътрешен продукт е заложено да е 205 млрд лв., а дефицитът - 3% от БВП. „Като цяло не сме заложили нещо свръхоптимистично, това е реалистична прогноза“, каза Асен Василев. Министърът допълни, че „това, което бяхме заложили миналата година, се реализира, това, което сме заложили тази година, също е на път да се реализира“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега