Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Атентаторът от Бургас е разпознат

Атентаторът от Бургас е разпознат

Атентаторът от бургаското летище e Мехди Мохамед Гезaли. Той беше категорично разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри.

Атентаторът от бургаското летище e Мехди Мохамед Гезaли. Той беше категорично разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри. Това твърди самият Бакри в интервю за Центъра за близкоизточни изследвания, предоставено специално на в. "24 часа". Ставало дума за шведския гражданин Мехди Гезали, чиято снимка се появи по медиите след атаката.

"Когато разбрах, че свързват този човек с моите хора, се обадих на братята си във Великобритания, за да питам за кого става дума. Те ми казаха, че е момче, известно като Абу Ахмед.  Имаше и друг псевдоним. Този човек наистина е учил при мен, но за малко. После замина за Афганистан. Името му е Мехди Гезали. Заради атентата в Бургас братята от Ал Кайда го обявиха за мъченик и отслужиха молитва за мир на душата му," разказа шейхът.

На въпрос, че спецслужбите твърдят, че не Гезали е атентаторът, шейхът отговаря: "Аз бих се радвал Абу Ахмед да е жив. Но ако беше жив, след всичко това, което се спомена за него в медийното пространство, той трябваше да излезе и да каже - аз съм жив. Къде е Махди Газали? Защо не излиза? Особено след като неговите братя пуснаха видео за него и отслужиха молитва като за загинал мъченик. Никой не го е снимал. Никой не го е интервюирал досега. Ако службите отричат, че е той, аз питам къде е тогава?"

Той е убеден, че човекът на кадрите е този, за когото става дума, както и че той със сигурност е загинал при атентата. Ако е бил останал жив, е щял да намери начин да се свърже с братята. Имало е идея неговата джихадистка група "Ал Мухаджирун" да изплати обезщетение на българската жертва от атентата - шофьора Мустафа Кьосов.

Според шейх Бакри, когато имало невинни пострадали мюсюлмани, техните семейства трябвало да получават обезщетения. Самата Ал Кайда обаче отхвърляла кръвнината с довода, че е предупредила мюсюлманите да не се навъртат около евреи, ако не искат да пострадат. България и цяла Източна Европа за ислямска земя, която един ден мюсюлманите са длъжни да освободят, казва шейхът.

Според него обаче атентатът в Бургас бил насочен срещу израелците, а сред жертвите имало роднини на много влиятелни хора. Бакри твърди, че се гордее с всеки свой питомец, извършил атентат срещу ционистка цел, и споменава за двама свои последователи. Единият се взривил в Тел Авив, а другият наскоро атакувал в Тулуза.

През 2005 г. шейхът бе обвинен, че е близък до “Ал Кайда” и е насърчил и благословил атентатите в лондонското метро, за които бяха заподозрени хора от неговата организация “Ал Мухаджирун”. След като напусна Великобритания, роденият в Сирия ислямист се засели в Ливан, където през 2010 г. бе осъден от военен съд на доживотен затвор с тежък физически труд по обвинения в актове на тероризъм.

 Няма да изкарам и ден в затвора, защото не вярвам в законите нито на Великобритания, нито на Ливан, заяви тогава шейхът. Днес той живее в охранявана от свои последователи къща в Северен Ливан.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега