Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Багер е унищожил част от дюните на Камчия

Багер е унищожил част от дюните на Камчия

Екоорганизации алармират, че според последните изменения на ЗУЧК това разкарване с багер из дюните не подлежи на глоба или санкция.

Багер е унищожил част от дюните на Камчия. За това алармират от Асоциацията на Парковете в България и "За да остане природа". Според тях, съгласно последните изменения на ЗУЧК това разкарване с багер из дюните не подлежи на глоба или санкция.

Както вече Ви разказахме, в началото на тази година бяха унищожени 1205 кв.м дюни в района на къмпингите "Каваци" и "Смокиня". Двама души са с повдигнати обвинения по случая. В края на 2016-а година пък бяха разкопани дюните край Лозенец.  

Новината за поредното посегателство върху природни дадености по морето идва в деня, в който започва новата серия протести срещу бетона по Черноморието. Припомняме Ви, че тази вечер, в 18:36 проявата ще бъде пред Президентството. Екоорганизации и природолюбители от цялата страна искат държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона.


”Излизаме, за да спрем обезобразяването и бетонирането на последните метри българско крайбрежие! Излизаме в защита на безценната българска природа! Излизаме, за да не се срамуваме пред децата си, че сме допуснали разрухата да продължи, а свободата ни да бъде потъпкана”, посочват в призива си организаторите.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов експерти на РИОСВ-Варна днес незабавно извършиха проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в КК „Камчия“. Установено беше, че на плажната ивица, в района на местност „Бункера“, на територия с приблизителна обща площ около 1.7 дка има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката, на терен не е установена техника и извършване на дейности.

Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати назасегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография икадастър, гр. Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжна прокуратура гр. Варна ие информирано Министерството на туризма.

След направена проверка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалнияобхват на РИОСВ-Варна, и наличната към момента цифрова информационна система зазащитените зони от Екологичната мрежа Натура 2000, е установено, че гореописаната територияне попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, ночастично попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002060 „Галата“, обявена съсЗаповед № РД-127/10.02.2012 г. на министъра на околната среда и водите.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега