Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

BBC: Как България стана световен лидер в производството на лавандулово масло

BBC: Как България стана световен лидер в производството на лавандулово масло

В своя публикация британската национална медия разказва как през 2012 година "бившата комунистическа страна в Източна Европа" отново е извоювала първенството от Франция.

България отдавна се слави със своето розово масло. Оказва се обаче, че страната ни вече е известна зад граница и като световен лидер в производството на лавандула. В своя публикация BBC разказва как през 2012 година "бившата комунистическа страна в Източна Европа" отново е извоювала първенството от Франция. Една от причините е разширяването на лавандуловите полета у нас. Другата - бактериална инфекция, поразила голяма част от насажденията във Франция.

Оказва се, че у нас лавандуловите плантации се простират на около 180 кв. км. Само преди десетилетие, площта е била по-малко от една пета от това. Историята обаче помни и времена, в които България отново е изпреварвала своеобразната столица на изтънчените аромати - Франция, по производство на лавандулово масло. Първенци в това отношение сме били и през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Възходът на родното производство се дължи на няколко фактора, твърдят експерти. На първо място - добрият климат, съчетан с евтин труд, позволяват разширяване на плантациите. Освен това, страната ни отдавна има традиция в добива на етерични масла, което предполага утвърдени практики както в областта на производството, така и в пласирането на готовата продукция.

Ниската цена пък бързо ни прави предпочитан източник, в сравнение с Франция, където тарифата е около два пъти по-висока. Разлика в самия продукт има, разбира се. Тя се състои предимно в аромата, като нашата лавандула се различава с малко по-остър тревист оттенък. Въпреки това, голяма част от бизнеса ни възприема като по-изгодния партньор.

Близо 99% от продукцията е предназначена за износ, предимно за Германия, Франция и Австрия. Производители твърдят, че у нас лавандуловото масло се реализира по-трудно заради сравнително слабо развитата козметична индустрия.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега