Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Без промяна в матурите и кандидатстудентската кампания през 2015-а

Без промяна в матурите и кандидатстудентската кампания през 2015-а

Промени в организацията и провеждането на матурите и кандидатстудентската кампания тази година няма да има. Започват, обаче, обсъждания за евентуална промяна на процедурите по кандидатстване, съобщи образователният министър проф. Тодор Танев.

Промени в организацията и провеждането на матурите и кандидатстудентската кампания тази година няма да има. Започват, обаче, обсъждания за евентуална промяна на процедурите по кандидатстване, съобщи образователният министър проф. Тодор Танев в ефира на Нова телевизия. По думите му, възможно е да се помисли върху адаптирането на западните тестови модели, които са насочени към коефициентите на интелигентност и способността на младежите да мислят.

Тези тестове биха могли да се наложат като единен метод за кандидатстване в университетите. Така, матурата ще остане изпит, с който да се "излиза" от средното образование. Според проф. Танев българските младежи са достатъчно интелигентни, че да не срещнат проблем с тези тестове. Освен всичко друго, тази форма на изпитване ще повдигне и нивото на кандидатстването, тъй като ще е насочена към по-конкурентно способни млади хора във ВУЗ-овете.

В случай, че идеята на образователния министър се осъществи, първоначално тези тестове ще бъдат въведени за пробен период в някои от висшите учебни заведения. Едва след това новата система ще замени старата. Засега идеята е прегърната от министерството, но по думите на проф. Танев е възможно да срещне отпор от страна на някои от университетите, където целят лесен прием.

Образователният министър намекна, че ще се върви към редуциране на университетите, но това няма да стане насилствено. „Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит”, добави образователният министър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега