Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Без такса "майка" в болниците от 15 март

Без такса "майка" в болниците от 15 март

Премахват таксата, която майките трябваше да заплащат, за да нощуват при болните си деца в болниците. Новата наредба ще важи за всички лечебни заведения в страната от 15-и март. Тогава изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос.

Премахват таксата, която майките трябваше да заплащат, за да нощуват при болните си деца в болниците. Новата наредба ще важи за всички лечебни заведения в страната от 15-и март. Тогава изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос.

Първоначалните планове на Министерството на здравеопазването бяха от такса "майка" да бъдат освободени родителите на деца под 7-годишна възраст. Смяташе се, че след това то вече може да се обслужва само. Все още се обмисля и варианта възрастта да се вдигне на 10 години, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище, обясни зам.-министърът д-р Ваньо Шарков пред в-к "Монитор". Този вариант се ползва и с подкрепата на повечето педиатри и пациентски организации.

По-големите деца ще могат да се радват на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват - след операция, при счупен крайник, ако са инвалиди или имат някакви ментални проблеми. Освен това, болниците ще трябва да гарантират, че имат санитарки и медицински сестри, който да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст. В противен случай придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение.

Към момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си. Предвижда се татковците на малчуганите, както и роднини, които се грижат за тях, като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата при отрочето си. МО подготвя и единна такса, която да бъде еднаква за всички лечебни заведения. В момента "цената за нощувка" варира от 5 до 150 лева.

Според новата наредба, такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания. До сега, независимо, че обслужването им е затруднено и в повечето клиники няма достатъчно санитари, близките трябваше да си плащат „хотела”, за да останат при болните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега