Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България е лидер в Европа по нарушения на човешките права

България е лидер в Европа по нарушения на човешките права

България се утвърди още по-категорично на първо място в срамната класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе "първенец".

България се утвърди още по-категорично на първо място в срамната класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе "първенец". В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година лидираше със 7 присъди на 1 млн. граждани, пише в. "Сега".

Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г.Под надзора на съда са 822 млн. граждани - това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4.6 присъди на 1 млн. граждани.

В абсолютни числа България е изпреварена от някои значително по-многолюдни държави, но и в тази класация се нарежда много високо - на 5 място, каквото никога по-рано не е достигала. От 2004 г. държавата фигурира постоянно в първата десетка, като упорито се придвижва все по-нагоре. През 2011 г. бе на 7-о място. Скокът ѝ с две места нагоре тази година се обяснява както с нарасналите ѝ собствени усилия да игнорира правата на гражданите, така и с отпадането от челната класация на някои държави, които допускат по-малко нарушения.

Най-много присъди е отнесла Русия - 122 при население от 143 милиона души. Тази година тя отнема лидерството в абсолютни числа на Турция, която е втора със 117 присъди (74.7 млн. граждани). На трето място е Румъния със 70 присъди при население от 21.3 млн. души. Четвърта е Украйна с 69 присъди (45.4 млн. души). Зад България в десетката остават Полша, Гърция, Италия, Молдова и Португалия.

През миналата година на българската сметка в Страсбург са се добавили още 1276 жалби на граждани, които не са успели да защитят правата си пред родните съдилища. В момента там "висят" 3850 български дела и съставляват 3% от всичките 128 000 дела, които чакат съдът да реши съдбата им. По този показател държавата също е челник, защото населението й съставлява само 0.9% от европейското, което означава тройно преизпълнение на средната квота по брой жалби на 1 млн. жители.

Най-честите доказани нарушения срещу българи - 20 пъти - са свързани с липсата на ефективни правни средства за защита. Така беше и предната година, което означава, че в много случаи гражданите дори по закон са оставени безпомощни срещу потъпкването на техните права. На второ място със 17 нарушения е хроничната мудност на делата. На трето място с 14 случая е нарушаването от властите на правото на личен и семеен живот. 12 пъти е установено, че държавата грубо е нарушила правото на свобода и сигурност на гражданите, а 4 пъти е погазила дори правото на живот.

За един от тези случаи - убийството с гранатомет през 2003 г. на Тодор Димов Тодоров-Чакъра - България бе осъдена заради операция, командвана лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. По делото ответник бе неговото правителство, но той не призна вината си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега