Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България е поискала охрана на въздушното си пространство от Гърция

България е поискала охрана на въздушното си пространство от Гърция

"България разполага с малък брой стари изтребители МИГ-29, чиито възможности са ограничени и не отговорят на нарасналите нужди от наблюдение на въздушното пространство.", се казва в материал на гръцка медия.

Българската държава е поискала гръцките ВВС да охраняват въздушното и пространство. Това се казва в материал на гръцкия в. „Катимерини“. Според тях, е подадено искане от България чрез НАТО за тримесечно наблюдение на българското въздушно пространство в рамките на съвместната мисия (Nato Air Policing). В статията се отбелязва също, че "България разполага с малък брой стари изтребители МИГ-29, чиито възможности са ограничени и не отговорят на нарасналите нужди от наблюдение на въздушното пространство.".

От Министерството на отбраната разпространиха становище във връзка с публикацията във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето и. Ето какъв е коментарът на родното МО:

"Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. 

В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време. Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса. 

Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ и защита на националното и съюзно въздушно пространство. 

При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция. 

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения."
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега