Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България и Македония ще увеличат енергийната сигурност в Югоизточна Европа

България и Македония ще увеличат енергийната сигурност в Югоизточна Европа

Енергийното Сътрудничество между България и Македония ще гарантира диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

"Правителстватана Република България и Република Македония потвърждават политическото си намерениеза увеличаване сигурността на енергийните доставки за двете страни, региона наЮгоизточна Европа и Европейския съюз, както и изразяват подкрепата си заформирането на Европейски енергиен съюз". Това гласи подписаният днес междудвете страни меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта наприродния газ.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката на РепубликаБългария Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Република МакедонияКрешник Бектеши. Меморандумът за разбирателство в сферата на енергетиката сеподписа по време на визитата на българската делегация, водена отминистър-председателя Бойко Борисов, в Скопие.

Българката имакедонската страна да проучат възможностите за изграждане на нова директнагазова връзка между двете газови системи, е записано в документа. За целта сесъздава съвместна газова работна група, в която се включват представители наминистерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

Всрок от шест месеца след влизането в сила на меморандума следва да бъдеизготвен технико-икономически анализ, който да представи техническите,правните, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните параметри,необходими за реализацията на проекта. Решението за изграждане на нова газовавръзка България и Македония ще вземат и на база съществуващата газопреноснаинфраструктура, както и реализацията на проектите за интерконекторитеГърция-България,  Турция-България иконцепцията за газоразпределителен център „Балкан“.

МинистърПеткова покани министъра на икономиката на Македония Бектеши да посети Софиямежду 10-ти и 15-ти октомври, за да се проведе първо засениe на работнатагрупа. По време на среща двамата министри обсъдиха потенциала на двустраннотосътрудничество в енергийния отрасъл. По думите на Теменужка Петкова значителначаст от износа на електроенергия от страната ни е насочен към РепубликаМакедония.

Успешна е съвместната ни дейност и в областта наминерално-суровинния отрасъл, припомни още тя. Македонската страна оцени високонапредъка на България по изграждане на интерконекторите с Гърция, Сърбия иТурция и прояви интерес към реализацията на концепцията за изграждане нагазоразпределителен център "Балкан". Двете страни изразиха съгласие,че с подписването на меморандума в сферата на природния газ ще се дадевъзможност Македония да получава енергийни ресурси от хъб "Балкан".

ЕнергийнотоСътрудничество между България и Македония ще гарантира диверсификация наизточниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията напазара в региона на Югоизточна Европа, каза още министър Петкова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега