Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България се обособява на девет туристически района

България се обособява на девет туристически района

В рамките на Международното туристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона" в Пампорово бяха обсъдени проблемите и възможностите пред български туризъм. Форумът бе открит от служебния зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Акцент в обсъжданията бе възможността туризмът в България да се превърне в целогодишна индустрия, като се намали ефектът от ограниченията на сезонността.

В рамките на Международнототуристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четирисезона" в Пампорово бяха обсъдени проблемите и възможностите предбългарски туризъм. Форумът бе открит от служебния зам.-министър на икономикатаи енергетиката Бранимир Ботев. Акцент в обсъжданията бе възможността туризмът вБългария да се превърне в целогодишна индустрия, като се намали ефектът отограниченията на сезонността. В единадесетото издание на борсата участват 64изложителя юридически лица и 27 общини.

Сред гостите има представители наТексас, САЩ, и Комотини, Гърция.Ключов фактор за сектора едиверсификацията, която е залегнала в основата на приетата Стратегия заустойчиво развитие на туризма в България до 2030 г., подчерта Ботев. Диверсификациякакто на туристическите продукти и услуги, които Българя предлага с всепо-задълбочен интерес към културно-историческия туризъм, СПА и уелнес ивъзможностите за балнеолечение, така и по отношение на генериращите пазари.България има вече устойчив тренд над 50% от идващите у нас туристи да са отстраните членки на ЕС, бе изтъкнато в обсъжданията.Представителите на туристическиябранш подчертаха необходимостта от увеличаване на средствата, коитоправителството трябва да отделя за промоция и реклама на България като  туристическа дестинация.

Според тях тезисредства не трябва да бъдат разглеждани от политиците като разходно перо вбюджета, а като инвестиция в структуро-определящ отрасъл, в какъвто се превърнатуризмът. Той генерира огромен приход за страната и осигурява заетост.Особен интерес предизвикапредставянето от страна на проф. Васил Маринов от Софийския университет наконцепцията за туристическо райониране на България. Проектът е финансиран отМИЕ и е осъществен съвместно с колектив от водещи български научни работници ипреподаватели. В проведените срещи, дискусии и от обратната информация отобщините, браншовите организации и научните среди е дадена висока оценка законцепцията, по силата на която в България се оформят 9 туристически района съссвоя уникалност, специфика и водещи видове туризъм.

Така на картата нарайонирането отново се появяват знакови за България райони като Розовота долинаи Родопите. „За мен е необяснимо как впредходните разработки е допуснат подобен пропуск, заяви зам.-министър Ботев. Висторически цивилизационен план свещената за траките планина Родопа е описанаоще от всички древни автори, а Долината на розите е знакова за България и можеби най-познатият от маркетингова гледна точка район в България за цяла Европа,та до Япония, Китай, Америка“, допълни Ботев. Браншът и зам.-министър Ботев сеобединиха около решението още следващата седмица районирането да бъдепубликуван за обществено обсъждане на сайта на МИЕ.

Зам.-министър Ботев запознаприсъстващите на форума с изводите от срещата министрите на туризма в Париж врамките на международното изложение „Топ Реза“. „Три са топ факторите, които щеопределят бъдещото развитие на глобалния туризъм, посочи той: летищата да сепревърнат в средища за туристическа информация и услуги; да се изградятмагистрали, които бързо да доставят потоците туристи до туристическите ареали ида се гарантира сигурността на туристите.            

На форума в Пампорово бешепредставен и анализ на Института по маркетинг, от който стана ясно, че въпрекилошия в климатично отношение сезон, туризмът ни се развива и от януари доавгуст 2014 г. България е посетена от 5,391 млн. чужденци, което е с 6% повечеспрямо същия период на 2013-а. Приходите от международен туризъм в текущатасметка на платежния баланс по данни на БНБ за периода януари-юли 2014 г. бележиръст от 3,6% в сравнение със същия период на 2013 г. и възлиза на 1,719 млрд.евро.Институтът по маркетинг посочва,че проблемът в отчетността и диференциацията на различните видове посещения начуждестранни туристи се дължи на факта, че все по-съществен дял в легловатабаза, особено по морето, заема т.нар. апарт-хаус  строителство.

Според Института по маркетингса необходими спешни изменения в законодателството, ограничаващи възможноститена „апарт-хаус” комплексите да упражняват скрита туристическа дейност, като неплащат дължимите данъци, и по същество затрудняват органите по сигурността даосъществяват контролните си функции.  По време на форумапредставителите на туристическия бранш очертаха спешни мерки за развитие насектора у нас. Според тях бъдещото Народно събрание трябва да включи вструктурата си Комисия по туризъм с широки правомощия по отношениефинансирането на националните реклама, маркетинг и промоции. Спешно да бъдеприет Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Подчертана бе инеобходимостта да се реши статутът на планинските курорти. Участниците въвфорума се обединиха и около създаването на отделно министерство на туризма вструктурата на следващото правителство. Според представителите на браншаувеличението на търговските аташета, които отговарят за туризма в основнитепартниращи на България страни също ще допринесе за ръст на чуждестраннитетуристи като назначенията да се извършват на основата на публично-частнотопартньорство. Друго искане на бранша е и ускоряване на промотирането наБългария на вътрешния и на външните пазари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега