Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия

Декларацията подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигането на въглеродна неутралност и адресира резултатите от анализа на Междуправителствения панел по изменение на климата, които показват, че ядрените мощности в световен мащаб следва да се утроят в периода от 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5° С.

Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, към която България се присъедини с решение на Министерския съвет от 29.11.23 г., беше официално обявена по време на среща в рамките на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28) в Дубай, Обединените арабски емирства.

Декларацията подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигането на въглеродна неутралност и адресира резултатите от анализа на Междуправителствения панел по изменение на климата, които показват, че ядрените мощности в световен мащаб следва да се утроят в периода от 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5° С. Страните, присъединили се към Декларацията, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ и редица други от ЕС и извън, се ангажират да работят заедно за постигане на глобалната цел за утрояване на капацитета на ядрената енергетика в периода до 2050 г., отчитайки националните специфики на всеки един участник. 

Страните се ангажират да експлоатират атомните електроцентрали отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и отговорно управление на отработеното гориво в дългосрочен план. Друг от ангажиментите включва мобилизация на инвестициите в ядрената енергетика, включително с покани към международни финансови институции и банките за регионално развитие за насърчаване на ядрената енергетика в кредитната политика на техните организации. 

Министърът на енергетиката Румен Радев направи обръщение по време на панела с участието на министри, като акцентира върху ролята на ядрената енергия в декарбонизацията на енергийните системи:  „За мен е удоволствие и чест да имам възможността да участвам в днешното събитие, което ще проправи пътя към увеличаване на ядрената енергия в глобалния енергиен микс. Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия е в съответствие с енергийната политика на Република България и последователните действия на българското правителство.  Вярваме, че ядрената енергия ще играе важна роля като гръбнак на бъдещата декарбонизирана енергийна система и може да осигури стабилно и сигурно електроснабдяване на предвидими и конкурентни цени в дългосрочен план“.

Министър Радев допълни, че България успешно оперира своята АЕЦ „Козлодуй“ повече от 45 години при стриктно спазване на най-високите стандарти за безопасност, осигурявайки достъпна електроенергия за хората и бизнеса, както и за балансирането на енергийната система в целия регион. Той каза още, че България планира изграждането на нови блокове в Козлодуй, удвоявайки ядрения си капацитет до 2035-а година. В същото време страната ни активно диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво, подписвайки договори с „Уестингхаус Електрик Швеция“ и „Фраматом“.

Българският министър сподели, че следим внимателно развитието на иновативните ядрени технологии, включително тази за малките модулни реактори, но не само – „Кой знае, може би до 2050-а година ще оперираме и реактори с ядрен синтез...“

Българският министър на енергетиката постави още фокус върху нуждата от създаването на по-отворен и прозрачен ядрен пазар, за да се насърчи развитието на ядрената енергия в световен мащаб. Той призова правителствата и организациите да участват в открити обществен разговори, за да изградят доверие и да разсеят погрешни схващания. 

В заключение той изрази увереност, че Декларацията, подкрепена от толкова много държави днес, е една важна стъпка към нов етап от развитието на ядрената енергетика и нейната съществена роля за постигане на въглеродна неутралност.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега