Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Бургас гостува изложбата „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“

В Бургас гостува изложбата „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“

Тя е част от Националния план за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

От 5 декември 2023 г. в Бургас гостува документална изложба на Държавна агенция „Архиви“, озаглавена „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“.

Тя е част от Националния план за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Експозицията обобщава тематично цялата хронология и география на въстанието. Застъпени са темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, в Костурски район, в Струмишки район, в Щипски район. Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район.

Показаните архивни документи представят причините, подготовката и организацията на въстанието, въстаническите действия и последиците от тях. Показани са мястото и ролята на жената във въстанието, както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“ е отделено внимание и на широкия отзвук, който предизвикват събитията в чужбина – сред световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява ходът на въстанието и се изтъква смелостта на участниците в него, както и жестокостта на репресиите на османската власт при неговото потушаване.

Експозицията включва ценни архивни документи от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив – Велико Търново, държавните архиви в Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Смолян и др.

Документална изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“ се открива на 5 декември 2023 г., от 17.00 ч., в Културен дом НХК – горно фоайе.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега