Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българските доброволци в Кахраманмараш преустановяват издирванията

Българските доброволци в Кахраманмараш преустановяват издирванията

Довечера към 18:00 часа българските доброволци ще потеглят към Истанбул. Там ще пренощуват една вечер и във вторник ще тръгнат за България

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията на оцелели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа от 12 февруари. Ние останахме 24 часа след всички леки екипи, които са на терен, остават десетките чуждестранни модули с тежка техника. Това каза за БТА Георги Влайков, ръководител на доброволците от Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ), цитиран от dariknews.bg.

Спасителите пристигнаха през нощта на 8 срещу 9 февруари и работиха на 24-часов режим. В днешния ден последно ще работи до около 17:00 часа екипът с кучето, което пристигна с българин-пожарникар, от Швеция.Само кучето е потвърдило 12 или 14 живи под отломките, които след това са предадени за изваждане от тежки екипи. Останалите български спасители са открили осем потвърдени живи. При двама от оцелелите доброволците са участвали и в изваждането им от руините. Има няколко операции, които все още текат, защото се използва тежка техника, кранове, трудно се вадят и много часове са необходими, коментира Влайков.

Чувството да намериш оцелял е неописуемо, имайки предвид, че е състезание с времето и температурите, сподели доброволецът. По думите му кривата след 96-ият час се обръща – откриват се повече мъртви, отколкото живи. На брифинга сутринта стана ясно, че снощи е изваден само един жив човек от киргистанския екип, спрямо 54 тела, посочи Влайков.

Според него в седмия ден откриването на живи хора е статистическо изключение. В екипа на българските доброволци имат четири парамедици и две линейки. Наложи се да помагаме на хора от лагера, разказа Влайков. Той сподели, че вчера е пристигнал екип мексиканци, които са чакали оборудването си. Българите са им подарили четири палатки, за да се подслонят. Днес е топло и е минус 12 градуса сутринта, вчера беше най-студеният ден, откакто сме тук - минус 17 градуса, обясни доброволецът. В лагера има 27 националности и българите са единствените доброволци, които не са класифициран професионален спасителен екип. За нас това е страхотен опит, много неща ще изчистим като организация, нужна екипировка, каза Влайков.

 По думите му е очевидна разликата в техническото оборудване между тях и колегите им. Чуждестранни спасители ще им съдействат да се регистрират към Международната система като спасителен модул, който ще е от доброволци от НАДРБ. Като се приберем, ще съберем хора, ще ги изпратим на международно обучение, ще се търси финансов ресурс за екипировка и оборудване, добави Влайков.

Довечера към 18:00 часа българските доброволци ще потеглят към Истанбул. Там ще пренощуват една вечер и във вторник ще тръгнат за България.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега