Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българските пенсионери зад граница подават декларации до НОИ и онлайн

Българските пенсионери зад граница подават декларации до НОИ и онлайн

Пенсионерите зад граница вече имат възможност да подават декларация "Живот" до НОИ и онлайн. Това е най-новата административна услуга, предлагана от Института, и в електронен вариант. Декларацията се изисква от лицата, получаващи българска пенсия и имащи настоящ адрес на територията на друга държава.

Пенсионерите зад граница вече имат възможност да подават декларация "Живот" до НОИ и онлайн. Това е най-новата административна услуга, предлагана от Института, и в електронен вариант. Декларацията се изисква от лицата, получаващи българска пенсия и имащи настоящ адрес на територията на друга държава.

Чрез декларацията за продължаване получаването на пенсия от Република България” пенсионерите лично заявяват продължаване получаването на пенсията им от България. До този момент декларациите се подаваха по пощата или в НОИ. Подаването на декларацията става в сайта на Института.

Новата административна услуга дава възможност на лицата, живеещи на територията на друга държава, да подават по електронен път изискващата се декларация в законоустановения срок, което им спестява време и средства за пощенски разходи. Достъпът до услугата изисква въвеждането на лични данни на лицето (ЕГН или личен номер на чужденец /ЛНЧ/) и персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от всяко териториално поделение на НОИ срещу документ за самоличност.

Лицата, които не притежават ПИК, могат да подпишат заявлението си с квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от български доставчик на удостоверителни услуги.И в двата случая декларацията трябва задължително да е заверена с подпис на длъжностното лице и печат на официален орган на държавата по местоживеене на лицето – осигурителна институция, нотариус, консулска служба или друго длъжностно лице, определено от законодателството на съответната държава, в която лицето живее. Така заверената декларация се прилага като електронен документ към заявлението за електронната административна услуга. За услугата не се заплаща такса.

НОИ спира изплащането на пенсия от Република България, ако такава декларация не бъде представена в института в установения срок, независимо от начина на подаването й. Спряната пенсия се възобновява след получаване на декларацията от датата на спирането, при спазване на давностния срок по чл. 105, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега