Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 3 000 работници загинали при трудови злополуки

Черната статистика е за периода 1990-2010 година
Близо 3 000 работници загинали при трудови злополуки

Утре световната синдикална общност почита паметта на загиналите при трудови злополуки работници, съобщават от КНСБ Бургас. Международната организация на труда отбелязва този ден от 2003г., като световен ден по безопасност и здраве на работното място и подчертава необходимостта от предотвратяване на трудови злополуки и влошено здраве, чрез социален диалог и тристранно сътрудничество.

Утре  световната синдикална общност почита паметта на загиналите при трудови злополуки работници, съобщават от КНСБ Бургас.  Международната организация на труда отбелязва този ден от 2003г., като световен ден по безопасност и здраве на работното място и подчертава необходимостта от предотвратяване на трудови злополуки и влошено здраве, чрез социален диалог и тристранно сътрудничество.

По данни на Международната организация на труда (МОТ), всяка година повече от 150 милиона трудови хора по света претърпяват трудови злополуки или се нареждат сред професионално заболелите граждани на планетата. Повече от два милиона и двеста хиляди работници умират ежегодно в резултат на трудови злополуки и професионална болест.

Трудът е един от основните елементи, както за човешката личност, така и за обществото. Трудните или несигурни трудови условия, правят трудни и несигурни условията на обществото за един уреден начин на живот. 28 април е повод отново да препоръча създаването и поддържането на превантивна култура за здраве и безопасност на работното място, „при която правото на здравословни и безопасни условия на труд се спазва на всички нива, управляващите, работодателите и работещите  работейки активно за осигуряване на такива условия в рамките на система с точно определени права, отговорности и задължения”.

България не прави изключение от мрачната световна статистика на трудовия травматизъм. За периода 1990-2010година, 2876 български работници загинаха при трудови злополуки. От тях непосредствено на работните места 1885 човека. За същия период трайно инвалидизирани са 1598 работника, а повече от 228,759 са претърпели злополуки довели до временна неработоспособност.

Анализът на травматизма през 2010г. на територията на Бургаска област показва, че продължава тенденцията на намаляване броя на работещите, пострадали в резултат на трудови злополуки по данни на ДИТ - Бургас. По оперативни данни на НОИ - Бургас за 2010г. са станали 12 трудови злополуки, като броят им намалява със 17 броя в сравнение с 2009г.(или с 58.62%). Трудовите злополуки със смъртен изход също намаляват, като през 2010г. има 1 трудова злополука със смъртен изход, като са извършени 20 проверки за разследване на трудови злополуки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега