Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 5-килограмова миома извадиха в университетска болница „Дева Мария“

Близо 5-килограмова миома извадиха в университетска болница „Дева Мария“

Пациентката отива в университетска болница „Дева Мария“ с тежка анемия и търси помощ от началника на АГ отделението - д-р Делян Йорданов.

Миома с размер на новородено бебе извадиха специалистите от университетска болница „Дева Мария“ в Бургас от 45-годишна пациентка. Огромният миомен възел заковава рекордните 4,66кг. и се превръща в един от най-големите доброкачествени тумори, вадени в Бургас. 

Пациентката отива в университетска болница „Дева Мария“ с тежка анемия и търси помощ от началника на АГ отделението - д-р Делян Йорданов. „Жената дойде с изключително нисък хемоглобин при нас - 60 и ни разказа, че вече е лежала в друга болница за кръвопреливане, където е постъпила с хемоглобин 40.  Причината за тази изключителна и дори животозастрашаваща анемия бе именно миомният възел, който е бил диагностициран при нея преди време. Операцията вече бе абсолютно наложаща, но за да пристъпи към нея, трябваше да повишим хемоглобина. Наложи се да прелеем два сака кръв и два сака плазма, да успеем да постигнем стойности между 80 и 85 и чак тогава да решим основния проблем - отстраняването на тумора“, разказва акушер-гинекологът д-р Делян Йорданов, извършил операцията.

Операцията минава бързо и безпроблемно, с минимални кръвозагуби, което е от изключителна важност при такава тежка анемия. Няколко дни по-късно пациентката е изписана, а днес вече е възстановена напълно. 

„Олекна ми, докторе“ са първите ѝ думи към д-р Йорданов след операцията. „И знам, че това е истина - не само физически, защото да се носят почти 5 килограма маса денонощно е много тежко, но и психически, защото страховете винаги са големи - дали е само миома, дали операцията ще мине добре. За наш късмет, хистологията показа, че няма място за повече притеснения и туморът е доброкачествен", допълва щастливия край гинекологът.

Обикновено миомата се открива съвсем неочаквано, когато се провежда рутинен преглед. „След като е диагностициран, е добре миомният възел да се измерва на всеки 6 месеца. Ако има обилни кръвоизливи, спад на хемоглобин, също трябва да се търси причината в миомните възли. Стане ли миомата с големина над двумесечна бременност, вече трябва да се оперира, тъй като може да започне да притиска органите. Най-често миомите започват да растат в предклимактерична възраст, когато преобладава хормонът естроген. Добре е да се знае, че образуванията не се повлияват от медикаментозно лечение, но това не трябва да плаши жените.“ обяснява д-р Йорданов.

В световен мащаб миомата е най-често срещаният доброкачествен тумор при жените, сочат статистиките. В България 40% или почти всяка втора жена в репродуктивна възраст страда оттова заболяване. Във възрастовата граница след 50 г. почти 70% от жените имат миомни възли. При повечето от тях липсват симптоми и едва при една трета има индикации като болка и кървене. „Навременната диагностика при миомните възли гарантира пълно възстновяване, затова е много важно жените да не пропускат годишния си профилактичен преглед“, съветва  още гинекологът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега