Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски лекари спасиха бебето на бременна жена с 12 см миомен възел

Бургаски лекари спасиха бебето на бременна жена с 12 см миомен възел

Бъдещата Майка Кристина Иванова ще може да доизноси плода, но под стриктно наблюдение от страна на медицинските специалисти.

Бургаски лекари спасиха бебето на бременна жена с 12-сантиметров миомен възел. Бъдещата майка Кристина Иванова ще може да доизноси плода, но под стриктно наблюдение от страна на медицинските специалисти.

За 38-годишната бургазлийка това е първа и дългоочаквана бременност. За своята женска консултация тя избира доктор Сибел Татарова от УМБАЛ "Дева Мария". Именно тя открива прогресиращото доброкачествено образувание, което се среща при над 30% от случаите на бременност след 35-годишна възраст.

До края на първото тримесечие миомният възел нараства до 12 сантиметра. Поради големината на образуванието, д-р Татарова насочва пациентката си към гинеколога д-р Георги Хубчев. Вместо да извърши аборт, той решава да предприеме необходимите действия за отстраняване на възела, без да отстрани плода.

"В България тозитип операции почти не се извършват, поради голямата оперативна сложност ивисоки рискове от неуспех. Обикновено вподобни случаи първо се прекъсва бременността и след това се отстранява доброкачественототуморно образувание", коментира д-р Георги Хубчев, който е методиченръководител на АГ отделението в УМБАЛ "Дева Мария".

Предвид големината на възела, стандартната "лапароскопска" (безкръвна) операция е неприложима, посочва специалистът. Ако не бъде премахнат обаче възелът може не само да доведе до спонтанен аборт или загуба на бебето в последния триместър на бременността, но съществува и не малък риск от усложнения,които да доведат до отстраняване на матката при жената.

Д-р Хубчев и екипът му, допълнен от д-рТатарова и д-р Рафик, извършват успешно операцията на 38-годишната жена ибременността бива запазена. От тук нататък следва внимателно наблюдение наследоперативния период, както и следене развитието на плода.

Поради често възникващите усложнения както забременната, така и за бебето, съветът на д-р Георги Хубчев е при наличие на един или няколко миомнивъзела, да се обсъди с акушер-гинеколог адекватнолечение преди забременяването, като се прецени нуждата от оперативнолечение с оценка на съотношението полза-риск.

"В моята практика имам десетина подобнислучая, като всички са завършили благополучно – здраво доносено бебе", заявид-р Хубчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега