Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ново проучване: РНК ваксините срещу Covid-19 са безопасни и ефективни за бременни

Ново проучване: РНК ваксините срещу Covid-19 са безопасни и ефективни за бременни

Според данните, на които се позовава научото издание, ваксините са еднакво безопасни при всички жени в репродуктивна възраст и е вероятно да имат известна защита за бебетата в утробите и за новородените чрез кърмата.

Ваксините на Moderna и Pfizer срещу COVID-19 предизвикват силен имунен отговор при бременни и кърмещи жени. Това показват предварителни изследвания, цитирани от lives ciencе. Според данните, на които се позовава научото издание, ваксините са еднакво безопасни при всички жени в репродуктивна възраст и е вероятно да имат известна защита за бебетата в утробите и за новородените чрез кърмата. 

Ваксините на Moderna и Pfizer срещу коронавирус действат като вкарват синтетична РНК, която кара клетките да изграждат протеини срещу патогените и така се стимулира имунната система. Въпреки това, проучването, публикувано на 8 март, не е рецензирано и включва сравнително малка група участници -  общо 131 ваксинирани жени, включително 84 бременни, 31 кърмещи и други 16 жени. Авторите на изследването анализират също и кръвни проби от 37 жени, заразени с COVID-19 по време на бременност.

"Учените подозираха, че РНК ваксините срещу COVID-19 ще бъдат безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени, но им липсваха твърди данни, тъй като бременните не бяха част от ваксиналните опити", съобщава още изданието. "Новото проучване е важна "първа стъпка" за потвърждаване на положителните резултати, които учените са очаквали", каза д-р Стефани Гау, асистент по акушерство, гинекология и репродуктивни науки в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

"В момента имаме много малко информация, за да оценим безопасността на тези ваксини и бременността. Въпреки това, на базата на това, което знаем за видовете налични ваксини, много от тях са РНК препарати, няма конкретни причини да се съмняваме в сигурността им при ваксиниране на бременни жени", обясни д-р Йозге Тункалп от СЗО.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега