Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 84 млн. евро ще се инвестират за развитие на граничните региони между България и Гърция

Близо 84 млн. евро ще се инвестират за развитие на граничните региони между България и Гърция

Важна мярка в програмата е и подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за насърчаване на кръгова и зелена икономика, стимулиране на връзката бизнес - образование и др.

Близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на граничните региони между България и Гърция в периода 2021-2027 г. по програмата за сътрудничество Interreg Гърция – България. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Заедно със Георгиус Зервос – генерален секретар на Министерството на развитието и инвестиции в Гърция, зам.-министър Иванова съпредседателства онлайн заседание на Съвместния програмен комитет, на който бе представен финалния вариант на програмата. Тя ще финансира съвместни проекти на национални и регионални институции, местни власти, гражданския сектор и бизнеса от двете страни на границата.

Над 31 млн. евро от средствата ще бъдат инвестирани в стратегически инфраструктурни проекти, отбеляза зам.-министър Иванова. Сред тях са изготвянето на технически проект и инвестиционно проучване за модернизация на жп линията Радомир – Кулата. Ще бъде изработена и интелигентна система за наблюдение на железопътната мрежа в реално време, която ще позволява ранно откриване на предпоставки за инциденти.

Вторият стратегически проект предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян. Целта е да се обособи околовръстен път на града, който ще поеме натоварения трафик към бъдещия граничен пункт Рудозем - Ксанти. От гръцка страна по проекта е планирано надграждане на останалите части от пътната отсечка - от границата към Ксанти, заедно с мерки за цифрова инфраструктура и оборудване със системи за граничен контрол и сигурност по направлението.

35 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за реакция при бедствия и извънредни ситуации, подкрепа за зелена инфраструктура и кръгова икономика, както и намаляване на замърсяването, информира още зам.-министър Иванова.

Важна мярка в програмата е и подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за насърчаване на кръгова и зелена икономика, стимулиране на връзката бизнес - образование и др.

Ще се финансират и проекти за развитие на туризма и културния обмен. Като нова мярка е възможността за подкрепа за микро или семейни предприятия и социални кооперативи, работещи в областта на културата и туризма.

„Вярвам, че успяхме да развием фокусирана и ориентирана към резултатите програма, която ще използва най-добре наличния бюджет. Постигнахме добър баланс между приоритетите със справедлив дял както за стратегическите инвестиции, така и за инициативите „отдолу – нагоре“. Програмата има балансиран подход към различните заинтересовани страни“, посочи заместник-министърът.

Както и в предишния програмен период, от българска страна програмата ще обхваща областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград, а на територията на Гърция – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Серес и Солун.

Финалният проект ще бъде одобрен от Съвместния програмен комитет с писмена процедура. Преди изпращането за одобрение от Европейската комисия следва да бъде успешно проведена съгласувателната процедура по стратегическа екологична оценка.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега