Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БЛС: Или доплащане от пациентите, или по-висока здравна вноска

БЛС: Или доплащане от пациентите, или по-висока здравна вноска

Българският лекарски съюз поиска вчера пациентите да покрият с допълнителна вноска или с доплащане от джоба си недостига на средства в здравеопазването, въпреки че ГЕРБ национализира 1.4 млрд. лв. от здравни вноски след споразумение, подписано от председателя на съсловната организация Цветан Райчинов.

Българският лекарски съюз поиска вчера пациентите да покрият с допълнителна вноска или с доплащане от джоба си недостига на средства в здравеопазването, въпреки че ГЕРБ национализира 1.4 млрд. лв. от здравни вноски след споразумение, подписано от председателя на съсловната организация Цветан Райчинов. Сериозният недостиг на средства в касата е и заради прехвърлянето върху здравноосигурените на скъпоплатени дейности и програми, които би трябва да бъдат ангажимент на републиканския бюджет, както и заради прекалено многото възможности за течове от системата заради слабия контрол, пише в. "Сега".

От БЛС са настояли пред премиера Пламен Орешарски за увеличение с 1% на осигурителната вноска, която в момента е 8%, или за въвеждане на доплащане на някои недофинансирани от касата дейности на спешна среща вчера. Срещата е поискана заради драматичния недостиг на средства в момента и проектобюджетът на НЗОК за 2014 г., който отсега е планиран с огромен дефицит спрямо реалните разходи през т.г.

Тази година липсват 150 млн. лв. до края на годината, а за догодина се очаква поне още толкова недостиг.Повишение на вноската е много сериозна мярка. Догодина са планирани 2.795 млрд. лв. приходи от здравни вноски. 1% увеличение на осигуровката ще донесе допълнително 349.4 млн. лв.

В отговор на искането премиерът е попитал какви по-добри услуги ще предложат на хората медицинските заведения срещу повечето пари. Орешарски все пак е обещал да намери допълнителни 27 млн. лв., за да разплати касата максимално средства на болниците. Тези пари са допълнение към обещаните от шефа на НАП Бойко Атанасов 30 млн. лв., които данъчните трябва да съберат над плана от декларирани, но неизплатени вноски. Към увеличение на осигуровката обаче едва ли ще се тръгне. "Икономическата ситуация не позволява увеличение на осигурителни вноски", лаконичен беше финансовият министър Петър Чобанов.

За септември болниците получиха само 80% от парите за дейността си, а от НЗОК им гарантират по толкова и през октомври и ноември. Недостигът от 20% се очаква да бъде покрит в началото на 2014 г. със 105 млн. лв. Тези пари в първоначалния вариант на бюджета на НЗОК за догодина бяха записани като излишък, с който да се прави грандиозна реформа в здравноосигурителния модел и въвеждане на втори стълб с частни фондове. Очаква се да дойдат от по-високите приходи от осигурителни вноски.

В понеделник вечерта обаче под заплахата от лекарски протести надзорът на касата гласува нов вариант, при който парите вече са включени в разходната част и ще могат да се използват за "други разходи". Но само при условие, че до Нова година здравният министър внесе законодателни промени, които да доведат до засилване на контрола в касата и оптимизиране на разходите.

"Само да се предвидят централизирани търгове за лекарствата, на първо време ще е достатъчно", смята управителят на НЗОК Румяна Тодорова по отношение на тези мерки. Промяната на тази система при ГЕРБ доведе до грандиозно увеличение на някои цени. Други законодателни промени трябва да доведат до ограничение на безконтролното роене на болници, възможността касата да контролира не само по документи, но и реалната дейност.

"Премиерът обеща актуализацията на лекарствата, които се плащат от касата, да става веднъж годишно. Не може при вече гласуван бюджет да се добавят през годината нови позиции. Имаме уверения и че ще можем да харчим до 5% от оперативния резерв предварително, а не както е сега, при изразходване на всички средства, както и да може да се прави актуализация на бюджета през парламента в средата на годината на базата на отчета му", каза Тодорова.

Вчера новият вариант на бюджет на касата мина през тристранката с много забележки и от работодатели, и от синдикати. Основните опасения бяха, че след като допълнителните 105 млн. лв. приходи ще се използват за покриване на недостига от т.г., следователно и в края на 2014 г. НЗОК ще приключи годината с около 150 млн. лв. дефицит.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега